Ένα μοναδικό εκκλησάκι μέσα στο κοίλωμα ενός πλατάνου (video Drone)

Μέσα σε μία καταπράσινη τοποθεσία, στη δυτική όχθη του ποταμού Κερυνίτη στο χωριό Πλατανιώτισσα και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας.

Είναι φτιαγμένο μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου πλατάνου, εκ των γηραιότερων στον κόσμο, μιας και στέκει στο σημείο για περισσότερα από χίλια χρόνια.



Το πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, ενώ η περίμετρος της βάσης του κορμού του ξεπερνάει τα 17 μέτρα. Στο εσωτερικό του Ναού, χωρούν περίπου 22 άτομα. Εκτιμάται πως ο πλάτανος προέκυψε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν.

Στο εσωτερικό του πλατάνου είναι αποτυπωμένη ανάγλυφα η εικόνα της Παναγίας που κρατά στα χέρια της το θείο βρέφος. Σύμφωνα με την παράδοση, το 840 μ.Χ. κατά την περίοδο της εικονομαχίας, όταν πυρπολήθηκε η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, οι πιστοί κατάφεραν να διασώσουν την εικόνα της Μονής και την περιέφεραν από χωριό σε χωριό με σκοπό να τη διασώσουν και να εδραιώσουν την πίστη των Χριστιανών.

Σε μία τέτοια περιφορά της εικόνας, οι Ιερομόναχοι της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου διανυκτέρευσαν στο κοίλωμα του πλατάνου, όπου κρέμασαν και την εικόνα. Το πρωί, όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν τον δρόμο τους, είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στο σημείο όπου την είχαν τοποθετήσει.

Έτσι ονομάστηκε «Παναγία η Πλατανιώτισσα», όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό, το οποίο τότε ονομαζόταν Κλαπατσούνα. Η Παναγία την Πλατανιώτισσα γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο καταπράσινο χωριό και να γευθούν παραδοσιακό φαγητό στις ταβέρνες που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι.




Naftemporiki
29/1/2018
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.