Τα χάπια, το ντόπινγκ και ο πρώτος μηδενισμός!

Οι «Μασονικές» Ρετρό Ιστορίες γυρίζουν το χρόνο στις αρχές Μαΐου του 1999, όταν και «έσκαγε» σαν... βόμβα στο ελληνικό μπάσκετ η υπόθεση ντόπινγκ με «πρωταγωνιστές» τους Μάρτιν Μιούρσεπ και Ντίνο Αγγελίδη.
To ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή 7 Μαΐου 1999, ενώ το ρολόι των γραφείων της ΚΑΕ Άρης έδειχνε 14:35. Ήταν η στιγμή που έφτανε ένα φαξ από την ΕΟΚ με το οποίο έριχνε...
βόμβα μεγατόνων στις τάξεις της ομάδας.
«...στους αγώνες του Ολυμπιακού με τον Άρη στις 26/4/99 και 2/5/99 βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση των απαγορευμένων ουσιών εφεδρίνη, νορεφεδρίνη και ψευδο-εφεδρίνη οι αθλητές Μιούρσεπ (και στους δύο αγώνες) και Αγγελίδης (στον αγώνα της 2/5/99)». Ήταν ένα πραγματικό σοκ!
Απλούστατα εκείνη τη περίοδο ο Άρης έδινε μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την EuroLeague της επόμενης σεζόν στα ματς με τον ΠΑΟΚ και η συγκεκριμένη είδηση έπεσαν σαν... κεραυνός εν αιθρία. Σύμφωνα με τον -τότε- κανονισμό της FIBA στο άρθρο 6.6.1, δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο ντέρμπι με τον «δικέφαλο του βορρά» το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την... επόμενη μέρα!!
Ουσιαστικά ήταν και το... τέλος των δύο παικτών από την ομάδα. Παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ των δημοσιογράφων, ο Αγγελίδης δεν ήθελε να κάνει καμία δήλωση, ενώ ο Μιούρσεπ κρατούσε ένα κουτί με χάπια... αδυνατίσματος στα χέρια του και μονολογούσε: «Αν είναι δυνατόν να είναι αυτός ο λόγος...»
Ο γιατρός του Άρη Χρήστος Σκορδής, έλεγε ότι ουδέποτε χορηγήθηκαν στους παίκτες σκευάσματα: «Πέρα από τα γνωστά αντιφλεγμονώδη, δεν χρησιμοποιούμε κανένα άλλο φάρμακο». Έκτοτε η πλευρά του Άρη κατηγορούσε την ΕΟΚ, έκανε λόγο για «αμφιβόλου εγκυρότητας έγγραφο» και εξέφραζε τις ενστάσεις της όσον αφορά τη μη χρησιμοποίηση των παικτών. Αν μη τι άλλο ήταν πραγματικό ρίσκο η συμμετοχή των δύο παικτών στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, αφού εγκυμονούσε κίνδυνος σοβαρής τιμωρίας.






Έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του -τότε- ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Δημήτρη Κοντομηνά, ο προπονητής Σβι Σερφ χρησιμοποίησε τους παίκτες και ο Άρης έφερε τη σειρά των μικρών τελικών στα ίσια (1-1) κερδίζοντας με 75-64. Μάλιστα ο Εσθονός φόργουορντ ήταν και από τους καλύτερους του αγώνα αφού τελείωσε το παιχνίδι με 15 πόντους έχοντας 6/12 βολές, 3/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 7 ριμπάουντ σε 35 λεπτά συμμετοχής. Αντίθετα, ο Ντίνος Αγγελίδης έμεινε άποντος στο ένα λεπτό που πάτησε στο παρκέ.
«Δεν είμαι ναρκομανής. Δεν ήξερα ότι μπορεί οι βιταμίνες να έχουν αυτήν την ουσία. Είναι ένα λάθος μου, αλλά δεν αξίζει να τιμωρηθώ γι' αυτό» ήταν τα λόγια του Μιούρσεπ, ενώ ο Αγγελίδης έλεγε: «Ήταν το πιο δύσκολο 24ωρο της ζωής μου».Πριν από το τζάμπολ του αγώνα, η πλευρά του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη παρουσία τους στο ματς και ζητούσε την ανάκληση των δελτίων τους. Μάλιστα υπέβαλε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή, με τους ιθύνοντες της ομάδας (και πιο συγκεκριμένα τον μεγαλομέτοχο Απόστολο Αλεξόπουλο, τον διευθυντή της ΚΑΕ Δημήτρη Νικηφόρο και τον γενικό αρχηγό Νίκο Ζελομοσίδη) να επικαλούνται το 6.6.1 της FIBA.
Αποτέλεσμα; Ο Άρης να μηδενιστεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι και η νίκη να πάει στον ΠΑΟΚ με σκορ 20-0! «Το δεύτερο παιχνίδι χάθηκε στα χαρτιά αν και το κερδίσαμε στο γήπεδο. Ο Άρης καταθέτει αμέσως προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ» έλεγαν στον Άρη, ωστόσο η προσφυγή κατά της πρωτόδικης απόφασης μηδενισμού απορρίφθηκε ομόφωνα. Με τη ψυχολογία υπό το μηδέν, οι «κίτρινοι» δεν μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους ενόψει του τρίτου αγώνα από το οποίο απουσίαζαν οι δύο παίκτες.
Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 78-69 και με 3-0 νίκες πήρε το εισιτήριο για την EuroLeague της επόμενης σεζόν, με τους Μπέρι (23π., 10/13δίπ., 3/5βολ.), Κινγκ (17π., 4/7δίπ., 2/5τρίπ., 3/4βολ.), Μπαλογιάννη (15π., 3/6δίπ., 1/4τρίπ., 6/6βολ.) να κάνουν τη διαφορά, την ώρα που για τον Άρη προσπαθούσαν οι Λιαδέλης (23π., 5/8δίπ., 1/3τρίπ., 10/12βολ.) και Χρυσανθόπουλος (22π., 3/5δίπ., 4/6τρίπ., 4/4βολ.)






Αμέσως μετά το τέλος της σεζόν, ο Ντίνος Αγγελίδης σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όλη αυτή η ιστορία με πλήγωσε. Όμως ο κλήρος έτυχε στον γενναίο θα έλεγα, αφού θα μπορούσε να είναι ο διπλανός μου συμπαίκτης. Δεν μπορώ να ξέρω τι σκοπιμότητα μπορεί να είχε ο Μιούρσεπ διοχετεύοντας αυτά τα χάπια στα αποδυτήρια. Εγώ ξέρω ότι πήρα απλά χάπια από ένα κουτί με πολυβιταμίνες, αλλά μέσα σε αυτό είχαν τοποθετηθεί άλλα χάπια.
Δεν μπορούσα να το γνωρίζω και μόνο τις οδηγίες από το κουτί μπορούσα να διαβάσω. Δεν είμαι άνθρωπος που θα υποψιαστώ τους συμπαίκτες μου ή ότι ο διπλανός μου θα μου ρίξει κάτι στον καφέ εκεί που καθόμαστε. Ο Μιούρσεπ πιστεύω είχε δόλο, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω. Είχε βρεθεί ντοπέ την πρώτη φορά και ήξερε πως αν πιαστεί ξανά μόνος του, η ποινή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Έτσι προτίμησε να μπλέξει και άλλον. Ακόμα και όταν άκουσα στο ραδιόφωνο την είδηση πως βρέθηκαν δύο παίκτες του Άρη ντοπέ, δεν πίστευα ότι μπορούσα να είμαι εγώ. Έχω περάσει πολλά ντόπινγκ κοντρόλ στην καριέρα μου, και με την Εθνική και με τον Άρη, και δεν είχα ποτέ πρόβλημα».

Gazzetta
12/5/2018
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.