Christine Chubbuck, η πρώτη παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων που αυτοκτόνησε σε ζωντανή μετάδοση! (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν 9:30 το πρωί της 15ης Ιουλίου του 1974, η Christine Chubbuck ξεκινούσε κανονικά το πρόγραμμά της Suncoast Digest για το WXLT (Σημερινό WWSB) στην Sarasota (ΗΠΑ). Νωρίτερα το πρωί, είχε ενημερωθεί ότι θα ξεκινούσε το πρόγραμμα με μία ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων ειδήσεων, κάτι που την εξέπληξε. Συνήθως η πρώτη μισή ώρα της εκπομπής ήταν διαφορετική, εστιάζοντας στους καλεσμένους της.



Τα πρώτα οκτώ περίπου λεπτά από την έναρξη της εκπομπής, η Christine ήταν όπως συνήθως: όμορφη, σωστή επαγγελματίας, μετρημένη και φιλική. Ενώ είχε περάσει τρία θέματα ειδήσεων από την προηγούμενη μέρα, άρχισε να διαβάζει το θέμα ενός πυροβολισμού σε ένα τοπικό εστιατόριο το προηγούμενο βράδυ. Τότε η ομάδα της εκπομπής που δούλευε για αυτήν προσπάθησε να ρίξει πλάνα από το σχετικό συμβάν, μία τεχνική δυσλειτουργία όμως εμπόδισε το βίντεο να παίξει. Η Jean Reed, camerawoman που δούλευε εκείνο το πρωί 32 χρόνια πριν, θυμάται την Christine να αρχίζει να γίνεται νευρική. Είναι κάτι που γνώριζαν για την Christine, πως όταν κάτι δεν κυλάει ομαλά σχετικά με την εκπομπή και δημιουργείτε πρόβλημα στην ροή του προγράμματος η Christine γινόταν νευρική, ήταν μία φήμη που ακουγόταν γι' αυτήν. Ο σκηνοθέτης Mike Simmons την θεωρούσε πολύ συναισθηματική

Η Jean θυμάται να λένε στην παρουσιάστρια: " Chris, το βίντεο δεν θα κυλήσει" και να επαναλαμβάνει αυτή με νεύρο "Δεν θα κυλήσει;". Η Jean αργότερα θυμήθηκε το επιτελείο της εκπομπής μετά από λίγη ώρα να φαίνεται ανακουφισμένο καθώς η Christine δεν φαινόταν πλέον θυμωμένη. Η εκπομπή επέστρεψε σε ζωντανή μετάδοση ξανά και αυτό που θα γινόταν στο στούντιο δεν το περίμενε κανένας, τόσο οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο στούντιο του WXLT εκείνη την ώρα, όσο και ο κόσμος που παρακολουθούσε την εκπομπή σε ζωντανή μετάδοση.

Μετά από διαφημιστικό διάλυμα επιστρέφουν ξανά σε ζωντανή μετάδοση, τότε η Chris λέει το εξής:

«Σύμφωνα με την πολιτική του καναλιού 40 να σας φέρνει τα τελευταία, ζωντανά νέα από "αίμα και έντερα", θα δείτε άλλη μια πρωτιά--μια απόπειρα αυτοκτονίας»

Μετά από αυτό, η Christine Chubbuck ύψωσε το δεξί της χέρι στο οποίο κρατούσε ένα 38άρι πιστόλι το οποίο είχε κάτω από το γραφείο της τόση ώρα. Το τοποθέτησε στο κάτω μέρος του κρανίου της και πάτησε την σκανδάλη... Ο σκηνοθέτης αντέδρασε γρήγορα και μαύρισε την οθόνη, αλλά ο ήχος έπαιζε και το κοινό του WXLT άκουσε τον πυροβολισμό, το κακό είχε γίνει και κανείς δεν θέλησε να το πιστέψει αμέσως. Αλλά όταν το σώμα της σωριάστηκε στο πάτωμα, γεμίζοντας τον τόπο αίματα το κατάλαβαν, κατάλαβαν ότι δεν ήταν μία κρύα φάρσα της αλλά η πραγματική αυτοκτονία της.

Μετά τους πυροβολισμούς ο διευθυντής ειδήσεων Μάικ Σίμονς βρήκε ότι τα χαρτιά από τα οποία η Τσάμπακ διάβαζε τις ειδήσεις περιείχαν ένα πλήρες σενάριο του προγράμματος της, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των πυροβολισμών, αλλά και μια αναφορά για την ίδια (γραμμένη σε τρίτο πρόσωπο) για όποιον δημοσιογράφο αναλάμβανε μετά την ίδια. «Είχε γράψει κάτι σαν: "H Κριστίν Τσάμπακ (Christine Chubbuck) από τις ειδήσεις του TV 40 αυτοπυροβολήθηκε σε μια ζωντανή εκπομπή σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια του τοκ σόου του καναλιού. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Sarasota Memorial όπου παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση».
Η Τσάμπακ όντως μεταφέρθηκε στο Sarasota Memorial σε κρίσιμη κατάσταση, όπως είχε προβλέψει, και πέθανε 14 ώρες αργότερα. Μόλις έγινε γνωστό, ένας δημοσιογράφος του WXLT μετέδωσε τις πληροφορίες σε άλλους σταθμούς, σύμφωνα με το σενάριο της Τσάμπακ.

(Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)
Η σορός της Τσάμπακ αποτεφρώθηκε. Η νεκρώσιμη ακολουθία πραγματοποιήθηκε στην παραλία και η τέφρα της σκορπίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού. Περίπου 120 άτομα παρακολούθησαν την τελετή, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων των τοπικών αρχών που είχαν εμφανιστεί στην εκπομπή της. Παίχτηκαν και τρία τραγούδια από τον αγαπημένη τραγουδίστρια της Τσάμπακ, την Ρομπέρτα Φλακ.
Η οικογένεια της Τσάμπακ κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα κατά του WXLT για να αποτρέψει την δημοσίευση της ταινίας με την σκηνή της αυτοκτονίας. Το τοπικό τμήμα του σερίφη καταγράφει την ταινία στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία και αργότερα παρέδωσε στην οικογένεια Christine μαζί με τα υπάρχοντά της
Η αυτοκτονία έγινε πηγή έμπνευσης για τον Πάντι Τσαγέφσκι για την βραβευμένη ταινία για την τηλεοπτική βιομηχανία, το Δίκτυο (Network, 1976).
Ο αδελφός της Τσάμπακ, ο Γκρέγκ μίλησε για πρώτη φορά για την αυτοκτονία της Κριστίν μόλις το 2007 σε ντοκιμαντέρ του E ! Entertainment Television.

 ---------------------------------------------------------

Γέννηση 24 Αυγούστου 1944
Χάντσον, Οχάιο, ΗΠΑ
Θάνατος 15 Ιουλίου 1974 (29 ετών)
Σαρασότα, Φλόριντα, ΗΠΑ
Αιτία θανάτου Αυτοκτονία
Εθνικότητα Αμερικανή
Ιδιότητα Δημοσιογράφος
 ---------------------------------------------------------


 



*Σε κάποιες πηγές αναφέρεται από λάθος σαν Χάμποκ (Hubbock)
*Υπάρχουν αποσπάσματα κειμένου από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
*Το Βίντεο είναι υλικό από το ντοκιμαντέρ του E! Entertainment Television το 2007


tGOTN
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.