Οι συνδυασμοί τροφών που μας κάνουν καλό

Αναβαθμίστε τη διατροφική αξία του γεύματός σας, συνδυάζοντας έξυπνα τις τροφές 

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που απλά ταιριάζουν μαζί και όχι, δεν εννοούμε το ψωμί με την πραλίνα. Εννοούμε εκείνες τις τροφές που όταν συνδυάζονται όχι μόνο έχουν απίστευτη γεύση, αλλά βοηθούν και στην αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να εντάξετε τους παρακάτω συνδυασμούς τροφών στην καθημερινή σας διατροφή για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας.

*Γιαούρτι + Μπανάνα
Συνδυάζοντας το κάλιο που βρίσκεται στις μπανάνες με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το γιαούρτι, ενισχύετε το χτίσιμο των μυών και την αναπλήρωση αμινοξέων που εξαντλούνται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

*Ζυμαρικά + Σαλάτα
Πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων, τα ζυμαρικά προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό και ανάλογη έκκριση ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας και ο οργανισμός σας να αποθηκεύει λίπος. Η σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων, «βάζοντας φρένο» στην απότομη άνοδο της μεταγευματικής γλυκόζης και κατ’ επέκταση στην αποθήκευση λίπους.

*Ρεβίθια + Λεμόνι
Συνδυάζοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως τα όσπρια, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ενισχύετε την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να βάζετε λεμόνι στη σαλάτα με τις φακές ή να φάτε ένα ακτινίδιο μετά από το σπανακόρυζο.

*Φακές + Ρύζι
Ο συνδυασμός των οσπρίων με το ρύζι μπορεί αρχικά να φαίνεται μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή, στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι περισσότερο. Tα όσπρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο εντοπίζεται στο ρύζι. Έτσι, μαγειρεύοντας φακές με ρύζι, αναβαθμίζετε την ποιότητα της πρωτεΐνης που προσφέρετε στον οργανισμό σας.

*Αυγά + Τυρί
Ο οργανισμός σας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το πολύτιμο για τα οστά ασβέστιο, το οποίο όμως εντοπίζεται σε λίγες τροφές. Οι κρόκοι αυγών αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης D, επομένως μη διστάσετε να συνδυάσετε το αυγό σας με οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας. Άλλωστε, εκτός από θρεπτικός, αυτός ο συνδυασμός είναι και εξαιρετικά νόστιμος!

*Πράσινα φυλλώδη λαχανικά + Ελαιόλαδο
Η βιταμίνη Κ, η οποία εντοπίζεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προστατεύει τα οστά σας και ρυθμίζει την πήξη του αίματος. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, δεν μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό σας χωρίς μια πηγή λίπους. Συνεχίστε, λοιπόν, να καταναλώνετε τη σαλάτα σας με ελαιόλαδο, για να επωφεληθείτε από τη διατροφική αξία των λαχανικών. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.

Ελιαννα Κωφου
VITA
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.