Εξυπνοι λαμπτήρες φωτίζουν το Ιντερνετ των Πραγμάτων

Οι LiFX συνδέονται ασύρματα στο Wi-Fi, υπακούν στις εντολές μας, αλλάζουν εκατομμύρια χρώματα, είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, εκτελούν προγραμματισμένα σενάρια και αντιλαμβάνονται την παρουσία μας στον χώρο, «μιλώντας» με το smartphone και το tablet

Αν καιρό τώρα διαβάζεις για τη διασύνδεση απλών αντικειμένων και τις ευκολίες που μπορεί αυτή να προσφέρει στην καθημερινότητά μας, αν θες να ρίξεις φως σε αυτό που αποκαλούν το Ιντερνετ των Πραγμάτων, οι λαμπτήρες LiFΧ (προφέρεται Life-X) είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

 Τοποθετούνται στη θέση οποιασδήποτε λάμπας, με τον κλασικό βιδωτό λαιμό. Είναι τεχνολογίας LED, άρα είναι και ενεργειακά αποδοτικοί, με μέγιστη φωτεινότητα 1.000 lumens (όπως μια κοινή λάμπα πυρακτώσεως των 70 watt) αν και καταναλώνουν μόλις 17 watt, έχουν ονομαστική διάρκεια ζωής 25 χρόνια (ή 40.000 ώρες) και μπορούν πολύ εύκολα να ρυθμιστούν ώστε να συνδεθούν μέσω Wi-Fi σε τοπικό δίκτυο -υποστήριξη 802.11b/g/n. Από εκεί και πέρα έχεις τον πλήρη έλεγχό τους από την οθόνη του smartphone και του tablet, μέσω δωρεάν διαθέσιμης εφαρμογής για το Android και το iOS.

Μπορείς να τους ανάψεις και να τους σβήσεις, να ρυθμίσεις την ένταση, τη θερμοκρασία του λευκού (από 2.500 μέχρι 9.000K), αλλά και να διαλέξεις από μια παλέτα εκατομμυρίων χρωμάτων (16 σύμφωνα με τις προδιαγραφές), φτιάχνοντας τον φωτισμό όπως ακριβώς εσύ τον επιθυμείς. Και όλα αυτά μόλις με ένα άγγιγμα στην οθόνη του smartphone και του tablet. Μπορείς να ελέγξεις κάθε λαμπτήρα ξεχωριστά, αλλά και πολλούς μαζί, σε ομάδες.


Μπορείς να ρυθμίσεις έναν ή περισσότερους λαμπτήρες LiFX να ανάβουν μόλις κάποια φορητή συσκευή βρεθεί εντός της εμβέλειας του Wi-Fi. Ετσι τα φώτα που έχεις ορίσει θα ανάβουν μόλις μπεις στο σπίτι ή το γραφείο. Επίσης, μεταξύ των άλλων έτοιμων σεναρίων, υπάρχει και αυτό των «διακοπών», οπότε επιλεγμένοι λαμπτήρες ανάβουν και σβήνουν σε ακανόνιστα διαστήματα και με διαφορετική ένταση, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι κάποιος είναι στον χώρο. Σύντομα – και μετά από σχετικό update του firmware, που γίνεται εύκολα από έναν υπολογιστή συνδεδεμένο στο ίδιο τοπικό δίκτυο - θα προσφέρεται και η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω cloud.

Η σχεδίαση του βραβευμένου λαμπτήρα LiFX ξεκίνησε από μια start-up εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και ιδρυτή τον Αυστραλό Φιλ Μποσουά, πριν από δύο χρόνια. H εξέλιξη της ιδέας βασίστηκε αρχικά σε crowdfunding μέσω του Kickstarter. Η εταιρεία Καυκάς, που έχει την αποκλειστική διάθεσή τους στην ελληνική αγορά, υπήρξε ένας από τους πρώτους χρηματοδότες του όλου εγχειρήματος, το οποίο πολύ γρήγορα συγκέντρωσε 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Η υλοποίηση προχώρησε με την άντληση άλλων 12 εκατομμυρίων στον πρώτο γύρο ιδιωτικών επενδύσεων.


Παναγιώτης Μαρκίδης
Πρώτο Θέμα
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.