Οι «άλλες» Κυκλάδες…Κύθνος

Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 3 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται ως "Επισκοπή Κέας και Θερμιών". Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές
πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου απολάμβανε ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862). 


Αρχαιολογικοί χώροι

Η Κύθνος παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά πολλές γνωστές αρχαιολογικές θέσεις δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί ανασκαφικά. Ο Μαρουλάς, στη ΒΑ ακτή του νησιού, ήταν η παλαιότερη προϊστορική εγκατάσταση των Κυκλάδων. Η θέση χρονολογείται στη Μεσολιθική περίοδο (8500-6500 π.Χ.). Οι ανασκαφές εδώ έφεραν στο φως λείψανα κυκλικών κατασκευών που πιθανώς είχαν χρησιμοποιηθεί ως χώροι διαμονής καθώς και λίγες ταφές. Η Κύθνος διαδραμάτισε όπως φαίνεται σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πρώιμης μεταλλουργίας. Μια σημαντική θέση της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου (3 χιλιετία π.Χ.) ερευνήθηκε στη θέση Σκουριές, στη ΒΑ απόκρημνη ακτή του νησιού.
Οι εγκαταστάσεις των ιστορικών χρόνων είναι αρκετές. Ξεχωρίζουν αρκετοί πύργοι κυκλικού και ορθογώνιου σχήματος των κλασικών χρόνων. Η οχυρωμένη ακρόπολη στο Βόρειο απόκρημνο άκρο του νησιού που σήμερα είναι γνωστή ως το Κάστρο της Ωριάς ταυτίζεται με την πρωτεύουσα του νησιού στα Βυζαντινά χρόνια και επί Λατινοκρατίας, αλλά όπως φαίνεται ήταν ήδη κατοικημένη από την προϊστορική εποχή. Αντίθετα, μια ακόμη οχυρωμένη ακρόπολη του νησιού, ο Κάστελλας, που βρίσκεται στη ΝΔ ακτή, φαίνεται ότι ιδρύθηκε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους αλλά εγκαταλείφθηκε στο τέλος της αρχαϊκής περιόδου.
Η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, στη ΒΔ ακτή του νησιού, η ομώνυμη σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές Κύθνος ονομάζεται σήμερα Βρυόκαστρο. Οι επιφανειακές έρευνες έφεραν στο φως πλούσια ευρήματα και κατανοήθηκε σε μεγάλο βαθμό η πολεοδομία και η οικιστική οργάνωση της οχυρωμένης πόλης, η οποία, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα, κατοικήθηκε αδιάκοπα από το 10 π.Χ. έως και τον 6 μ.Χ αι. Η υποβρύχια ανασκαφή του αρχαίου λιμανιού (όρμος «Μανδράκι») από το 2005 έως και σήμερα πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκαν δύο μαρμάρινα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου και τμήματα του παράκτιου οχυρωματικού τείχους.
Στην κορυφή της ακρoπόλεως δεσπόζουσα θέση κατέχει ένα σημαντικό ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα, σε χρήση από τον 8ο π.Χ. αι. έως και τον 1ο μ.Χ. αι. Σε χαμηλότερο επίπεδο, στο μακρόστενο πλάτωμα που σχηματίζεται κατά μήκος της κορυφογραμμής, σώζονται δυο μνημειώδη ορθογώνια οικοδομήματα, πιθανώς ναοί, που μπορούν να χρονολογηθούν στον 4ο ή στον 3ο π.Χ. αι. Ένα ακόμη ιερό βρίσκεται στο Βορειότερο άκρο του ίδιου πλατώματος. Οι ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από το 2002 έως σήμερα, οδήγησαν σε σημαντικές ανακαλύψεις. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους. Βρέθηκαν δύο κτιστοί βωμοί και δίπλα τους δίδυμος ναός, που πιθανώς οικοδομήθηκε στα πρώιμα αρχαϊκά χρόνια (7 αι. π.Χ.). Το «άδυτο» του ναού βρέθηκε αδιατάρακτο, με τα πολυάριθμα αναθήματα ακόμη στη θέση τους. Πρόκειται για πολύτιμα ως επί το πλείστον κοσμήματα και άλλα αναθήματα χρονολογούμενα κυρίως στους αρχαϊκούς χρόνους. Η ταυτότητα των λατρευόμενων θεοτήτων παραμένει αβέβαιη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Τόσο ο πλούτος όσο και οι ποικίλες και εξωτικές προελεύσεις των ευρημάτων οδηγούν στην αναθεώρηση της εικόνας σχετικής φτώχειας που είχαμε σχηματίσει για την αρχαία Κύθνο, η οποία, έως τώρα, προέκυπτε από τις λιγοστές διαθέσιμες φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες.
Βρυόκαστρο 
Η σημαντικότερη θέση των ιστορικών χρόνων είναι αναμφισβήτητα το Βρυόκαστρο ή Ρηγόκαστρο, όπως ονομάζεται σήμερα η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, στη ΒΑ ακτή του νησιού, η ομώνυμη σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές Κύθνος. Οι επιφανειακές έρευνες των ετών 1990-95 έφεραν στο φως πλούσια ευρήματα και κατανοήθηκε σε μεγάλο βαθμό η πολεοδομία και η οικιστική οργάνωση της πόλης, η οποία, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα, κατοικήθηκε αδιάκοπα από το 10οπ.Χ. έως και τον 6ο-7ομ.Χ αι. Ανάμεσα στα πολυάριθμα ευρήματα, σημαντική θέση κατέχουν τα επιτύμβια ανάγλυφα, τα γλυπτά, τα αρχιτεκτονικά μέλη, οι επιγραφές, τα θραύσματα αρχαϊκών πίθων με ανάγλυφη διακόσμηση και η αττική κεραμική των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, οι ενσφράγιστες λαβές εμπορικών αμφορέων κ.ά. Με βάση την επιφανειακή κεραμική, η εγκατάλειψη της πόλης τοποθετείται στον 6ο ή 7ο μ.Χ. αι. όταν οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στον οχυρωμένο οικισμό του Κάστρου της Ωριάς.

Το αρχαίο λιμάνι

Οι υποβρύχιες έρευνες και η ανασκαφή του αρχαίου λιμανιού του Βρυοκάστρου, στον όρμο Μανδράκι, άρχισαν το 2005 και βρίσκονται σε εξέλιξη. Στον πυθμένα της θάλασσας εντοπίστηκαν τα θεμέλια των παράκτιων τειχών καθώς και ένας κυματοθραύστης μήκους πάνω από 100 μέτρα ο οποίος όριζε στα Νότια την είσοδο του λιμανιού. Αποτυπώθηκαν ολόκληρη η λιμενολεκάνη και τα κτίσματα που εντοπίστηκαν τόσο στην ακτή όσο και κάτω από τη θάλασσα. Το 2007 άρχισε η ανασκαφή ενός εξ αυτών, που μάλλον ταυτίζεται με τμήμα του καταβυθισμένου παράκτιου οχυρωματικού τείχους. Το 2008 και 2009 η ανασκαφή έφερε στο φως στο βυθό σημαντικά μαρμάρινα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου, ανάμεσά τους έναν κορμό θωρακοφόρου του 1ουαι. π.Χ. και τρεις ερμαϊκές στήλες του 2ουμ.Χ. αι.

Ιερό της Δήμητρας

Στην κορυφή της ακροπόλεως δεσπόζουσα θέση κατέχει ένα σημαντικό ιερό, που όπως δείχνουν τα επιφανειακά ευρήματα ήταν σε χρήση από τα τέλη του 8ου π.Χ. αι. έως και τον 1ο μ.Χ. αι. Διακρίνονται τα κατάλοιπα τουλάχιστον τεσσάρων κτιρίων (Κτίρια 1-4) και πιθανώς ενός βωμού. Το πλήθος και το είδος των ευρημάτων (πήλινα ειδώλια – γυναικών, υδριαφόρων και παιδιών – πολύμιξα φωτιστικά σκεύη, ελευσινιακοί κέρνοι κ.ά.), καθώς και επιγραφές που βρέθηκαν στο ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της Δήμητρας.
Αρχαιολογικός χώρος «Μαρουλά» Λουτρά Κύθνου
Αρχαιολογικά ευρήματα στη περιοχή Μαρουλάς της Κύθνου, μαρτυρούν ότι το νησί κατοικήθηκε στη περίοδο της Μεσολιθικής εποχής (9.000 – 8.000 π.Χ.). Αρκετά ευρήματα από τον υπαίθριο οικισμό που χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός ανεφοδιασμού ή ορμητήριο σώζονται μέχρι και σήμερα. Με τις ανασκαφές αποκαλύφτηκαν αρχαιολογικές κυκλικές κατοικίες, τάφοι και ένας ανθρώπινος σκελετός κοντά στον οποίο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, χαλαζία και οψιανό. Ο οικισμός είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.
Επιστημονικός υπεύθυνος: Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν


 100 αιώνες στα κύματα του Αιγαίου

 Δείτε περισσότερα για τον τόπο, τον τουσισμό, τον Θρησκευτικό Τουρισμό, τα έθιμα, τις δραστηριότητες κλπ, στη σελίδα: Δήμος Κύθνου



http://www.kythnos.gr/images/tourismos/paradosiakoi_oikismoi/Paradosiakoi2.JPG


http://www.athinorama.gr/lmnts/articles/2508835/main.jpg
photo Athinorama


 http://www.kythnos.gr/images/history/Xerolithies1.jpg

 Οι «άλλες» Κυκλάδες

Είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των ξακουστών Κυκλάδων. Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Λαυρίου (περίπου μία ώρα και σαράντα λεπτά) και κάπως πιο μακριά από το λιμάνι του Πειραιά (σχεδόν 3 ώρες) αλλά και πάλι πολύ κοντά για κυκλαδονήσι, ξεπροβάλλει η Κύθνος, που αποτελεί ιδανικό προορισμό όχι μόνο για Σαββατοκύριακο αλλά και για μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές.
Είτε λοιπόν φθάσετε Παρασκευή βράδυ μετά τη δουλειά για μια μικρή απόδραση είτε ανήκετε στους τυχερούς που έχουν περισσότερες ημέρες στη διάθεσή τους, η πρώτη σας επαφή με το νησί θα είναι ο Μέριχας, το λιμάνι του νησιού. Αποβιβαστείτε με κέφι θαυμάζοντας τα μικρά άσπρα σπιτάκια αλλά και παρατηρώντας τις οικιστικές «παραφωνίες» που ευτυχώς δεν είναι πολλές-ακόμα...
Το βλέμμα σας σίγουρα θα τραβήξει ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα του νησιού. Ταβερνάκια κατά μήκος της αμμουδερής παραλίας έχουν στήσει τραπέζια και καρέκλες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Αφήστε πίσω σας τις έγνοιες της πόλης, βγάλτε τα παπούτσια και βυθίστε τα πόδια σας στην παχιά άμμο καθώς θα απολαμβάνετε το παραδοσιακό σφουγγάτο (τυροκροκέτες με ντόπιο τυρί), σαλάτα με ντόπια κάπαρη και εκλεκτούς ψαρομεζέδες.

Χώρα: στα στενά της Μεσαριάς



Και η περιπλάνηση ξεκινά. Αφού πήρατε δυνάμεις με τις καλομαγειρεμένες ντόπιες γεύσεις, ώρα για εξερεύνηση. Επισκεφθείτε τη Χώρα του νησιού ή Μεσαριά, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι (περίπου 8 χλμ. από τον Μέριχα), ακολουθώντας τον κεντρικό, φιδίσιο δρόμο μέσα από τα κυκλαδίτικα βουνά με τις χαρακτηριστικές ξερολιθιές. Μόλις αντικρίσετε τα πρώτα σπίτια, αναζητήστε το δημοτικό πάρκινγκ της περιοχής για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, που σίγουρα δεν έχει θέση μέσα στα στενά δρομάκια της Χώρας. «Χαθείτε» μέσα στα στενά δρομάκια αναζητώντας την κεντρική πλατεία. Ασβεστωμένα σπιτάκια, πεντακάθαρα στενά, πολύχρωμα λουλούδια και διάσπαρτα κουκλίστικα καφέ, θα διανθίσουν με ευχάριστες πινελιές τη διαδρομή σας. Αφού φωτογραφηθείτε κάτω από τις περίτεχνες «στοάδες» (καμάρες) της Χώρας, κάντε μια στάση στην εκκλησία της Παναγίας του Νίκους, από όπου σύμφωνα με τους ντόπιους εκλάπη η εικόνα της Παναγιάς της Νικοποιού, που βρίσκεται σήμερα στον εντυπωσιακό Aγιο Μάρκο της Βενετίας.
Κάντε μια στάση σε ένα γραφικό καφενεδάκι για καφέ και γλυκό του κουταλιού και αναζητήστε το «Στέκι του Ντέτζη», την πιο διάσημη ταβέρνα του νησιού με τα πεντανόστιμα ψητά, που συγκεντρώνει κάθε βράδυ ντόπιους και επισκέπτες.
Μια σειρά από αξιόλογα εκκλησάκια θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας, όπως η εκκλησία του Αγίου Σάββα με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο, το εκκλησάκι του Aη-Λια, χτισμένο στον ομώνυμο λόφο καθώς και οι εκκλησίες της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και της Αγίας Τριάδας.


Λουτρά: χτισμένα πάνω στο κύμα

Και από τη γραφική Χώρα ή Μεσαριά, ώρα για… παραλία. Αν αναζητάτε ταβερνάκια πάνω στο κύμα, δαντελωτές αμμουδιές αλλά και αέρα κοσμικότητας χάρη στη μαρίνα με τα εντυπωσιακά γιοτ, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τα Λουτρά, το επίνειο της Κύθνου.
Στα Λουτρά, όλοι θα βρουν αυτό που αναζητούν. Οι λάτρεις του υδάτινου στοιχείου, θα ανακαλύψουν το βυθό του νησιού χάρη στις πολύτιμες οδηγίες της σχολής κατάδυσης (Aquateam diving center, τηλ: 22810-31333,http://www.aquakythnos.gr), οι οπαδοί της… απλωτής θα ξεχαστούν κολυμπώντας σε κάποιο γραφικό κολπίσκο της περιοχής ενώ και οι θιασώτες της χαλάρωσης, θα χάσουν την αίσθηση του χρόνου σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι ή καφέ με θέα στο απέραντο γαλάζιο και τον εντυπωσιακό Πύργο του Μαζαράκη.
Στα Λουτρά, θα βρείτε και φυσικές πηγές ιαματικού νερού ενώ με λίγο ψάξιμο θα βρεθείτε μπροστά στο παλιό «Ξενία» που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ. Αν θέλετε να συνδυάσετε τη χαλάρωση με… spa, αναζητήστε την ιαματική πηγή Αγίων Αναργύρων με τη θερμοκρασία του νερού να αγγίζει τους 39ο C ή αν αντέχετε, την πηγή Κακάβου, με το νερό να αγγίζει τους 52ο C…
Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, επισκεφθείτε το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς ή Κατακέφαλου, όπως ονομάζεται, με ερείπια τειχών και οικιών που απέχει μόλις 3,5 χλμ. και θα φθάσετε εκεί μέσω ενός μονοπατιού από τα Λουτρά.

Δρυοπίδα: το περήφανο κεφαλοχώρι

Με αφετηρία σας και πάλι το λιμάνι του Μέριχα-που βρίσκεται σχεδόν στη μέση των δύο κεντρικών δρόμων του νησιού (προς Χώρα και Λουτρά ο ένας και προς Δρυοπίδα ο άλλος), θα φθάσετε σε ένα άλλο κεφαλοχώρι του νησιού, τη γραφική Δρυοπίδα (περίπου 5χλμ. από τον Μέριχα).
Τη μονοτονία του παραδοσιακού κυκλαδίτικου λευκού χρώματος «σπάνε» οι κεραμοσκεπές της Δρυοπίδας, που οφείλει το όνομά της στους Δρύοπες, τους πρώτους κατοίκους του νησιού. Στη Δρυοπίδα ή Σύλλακα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, μπορείτε να επισκεφθείτε το Βυζαντινό μουσείο με αντικείμενα λατρείας του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και το Λαογραφικό μουσείο με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα υφαντά. Ξεκουραστείτε σε κάποιο γραφικό καφενεδάκι και στη συνέχεια επισκεφθείτε το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Με ορμητήριό σας τη Δρυοπίδα, κάντε μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδρομή. Επισκεφθείτε την Παναγιά την Κανάλα (απέχει συνολικά 13 χλμ. από τον Μέριχα). Εδώ, σχεδόν θα ξεχάσετε, πως βρίσκεστε στις Κυκλάδες. Ένα πυκνό πευκοδάσος και μια τεράστια αμμώδης παραλία, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας. Αλλά, δεν θα βρείτε μόνο αυτά. Ο παραθαλάσσιος οικισμός οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη εκκλησία, που φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που για χάρη της διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού (στις 15 Αυγούστου).


http://www.clickatlife.gr/fu/p/298/632/395/0x00000000005501aa/2/kuthnos-ena-anotheuto-kukladonisi-makria-apo-kosmikotites.jpg

Οι παραλίες των πρωτόπλαστων

Αρκετά όμως με τις περιπλανήσεις και τα ιστορικά μνημεία. Ο βασικότερος ίσως λόγος που θα πρέπει να επισκεφθείτε την Κύθνο, ακούει στο όνομα: παραλίες. Πεντακάθαρα νερά, αμμουδερές παραλίες, γραφικοί κολπίσκοι και… ούτε ίχνος οργανωμένης πλαζ με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Το κολύμπι στην Κύθνο σε τίποτα δεν θυμίζει τις παραλίες των κοσμικών κυκλαδίτικων νησιών με τα πολύβουα μπαράκια. Εδώ, μπορεί να στερηθείτε την χαλάρωση μιας αναπαυτικής ξαπλώστρας πάνω στο κύμα αλλά θα αναπληρώσετε με άπειρες βουτιές, ηλιοθεραπεία στην άμμο και ξεκούραση κάτω από τα… ρείκια!
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Η «πρωταγωνίστρια» παραλία του νησιού είναι η περίφημη Κολώνα, μια λωρίδα άμμου, που βρέχεται και από τις δύο πλευρές με κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Όμως, ακόμη δεν έχετε δει τίποτα. Πάνω από 60 παραλίες συνολικά θα μονοπωλήσουν την καθημερινότητά σας με πιο ξακουστές την Απόκρουση και τα Μαρτινάκια, την Παναγιά Κανάλα, τα Φλαμπούρια, την Επισκοπή, το Καλό Λιβάδι, το Σι μου σι (!), τον Aγιο Στέφανο αλλά και τους μικρούς κολπίσκους των Λουτρών.
Εν κατακλείδι, η Κύθνος, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα, διάσημα κυκλαδονήσια. Αντιθέτως, εκείνα έχουν προ πολλού χάσει τα βασικότερα χαρακτηριστικά της «άγνωστης» Κύθνου: τη μοναδική αίσθηση απομόνωσης και χαλάρωσης μακριά από πολύβουες ορδές τουριστών, τις ανόθευτες παραλίες, τις αυθεντικές γεύσεις και κυρίως τις χαμηλές τιμές. Ακόμη το σκέφτεστε;

Click@Life


  Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στην Κύθνο 

Ξεχωριστές επιλογές περιήγησης στο όμορφο νησί 


Ήρεμη και ζωντανή, κοντά στην Αθήνα κι όμως τόσο μακριά από όλα, η Κύθνος είναι ένας προορισμός, που αξίζει να επισκεφθείτε, να ανακαλύψετε και να αγαπήσετε.
Με μια πανέμορφη χώρα που συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές του κυκλαδίτικου τοπίου, αλλά και με πολλά ακόμα μέρη που θα σας ενθουσιάσουν, το νησί σας υποδέχεται για στιγμές απόλυτης καλοκαιρινής χαλάρωσης και διασκέδασης.
Αν και οι επιλογές σας για περιήγηση είναι πολλές, διαλέξαμε και σας προτείνουμε 10 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από την Κύθνο.





1. Μια βόλτα στη Χώρα δεν είναι ποτέ αρκετή. Αυτός ο όμορφος, γραφικός οικισμός θα κλέψει την καρδιά σας από την πρώτη στιγμή. Κατάλευκα σπιτάκια, φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια, μικρές πλατείες, όμορφες εκκλησίες και μια πληθώρα από καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ θα σας κρατήσουν στην αγκαλιά τους από το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Περπατήστε στα ασπρισμένα σοκάκια της, κάτω από τα καταστέγια (διαβάσεις κάτω από τα σπίτια) και τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες και ανακαλύψτε τις ολόλευκες εκκλησίες, που δεσπόζουν σε αρκετά σημεία.



Η παλαιότερη είναι ο Άγιος Σάββας, αλλά αξίζει να δείτε και το Σωτήρα με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το Χριστό με την εικόνα του περίφημου αγιογράφου Σκορδίλη. Χαλαρώστε στην πιάτσα, τον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας και πιείτε τον καφέ σας στην «Αμορούζα» ή στον «Κουρσάρο», απολαύστε γλυκιές λιχουδιές στο «Μέλι» και το βράδυ παραδοσιακό δείπνο στο «Στέκι του Ντέτζη», στην φιλόξενη αυλή του ή στην όμορφη βεράντα. Για ποτό, ιδανική είναι η ατμοσφαιρική βεράντα της καφετέριας «Πανωχώρι».





2. Ακολουθώντας το δρόμο από το λιμάνι προς τα νότια του νησιού θα συναντήσετε τη Δρυοπίδα, ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε κοιλάδα, αθέατο από τη θάλασσα. Εκεί θα βρείτε το Λαογραφικό, Βυζαντινό και Αγροτικό Μουσείο. Η Δρυοπίδα χαρακτηρίζεται από το νεοκλασικό ρυθμό των σπιτιών της και ξεχωρίζει σαν παραδοσιακό χωριό μέσα στις Κυκλάδες, αφού είναι το μοναδικό χωριό με κεραμοσκεπές.





Το χωριό και η απέναντι γειτονιά του, ο Γαλατάς, είναι γεμάτο με πανέμορφες εκκλησιές όπως η επιβλητική Αγία Άννα και ο Άγιος Μηνάς, στον οποίο υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο μεγάλης αξίας και δεσποτικός θρόνος σπάνιας λαϊκής τέχνης.




 

3. Στη Δρυοπίδα θα δείτε και ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, το Καταφύκι. Το φυσικό μέρος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από έναν υπόγειο χείμαρρο, ο οποίος λάξευσε καλλιτεχνικά τα τοιχώματα και το τεχνητό από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος. Υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει συνδεθεί και με τη θρησκεία, αφού μετά την Ανάσταση οι κάτοικοι του χωριού έστηναν γλέντι στη «μεγάλη πλατεία» του σπηλαίου.




4. Το γραφικό λιμανάκι των Λουτρών είναι μια ιδανική επιλογή, τόσο για πρωινό καφέ και βουτιά στη θάλασσα, όσο και για χαλαρωτικό ποτάκι στο «Καρνάγιο», πάνω στο κύμα και φαγητό σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες με τα τραπεζάκια πάνω στην άμμο. Τα Λουτρά είναι γνωστά για τις δύο ιαματικές πηγές τους, οι οποίες έδωσαν στο νησί το δεύτερο όνομα του, «Θερμιά». Το λιτό και καθαρό υδροθεραπευτήριο διαθέτει ιδιωτικά δωμάτια με μαρμάρινες μπανιέρες και είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Μεγάλος αριθμός επισκεπτών έρχεται εδώ κάθε χρόνο, αφού έχει αποδειχθεί ότι τα ζεστά νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων.





5. Η Αγία Ειρήνη της Κύθνου, είναι αναμφισβήτητα η πλέον γραφική γωνιά του νησιού και βρίσκεται πολύ κοντά στα Λουτρά. Το αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώμα του μικρού οικισμού με τα κατάλευκα σπίτια και το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, που στέκεται στην άκρη του φυσικού απάνεμου λιμανιού δημιουργούν μια ανεπανάληπτη γοητεία στο τοπίο.





Την ομορφιά του τόπου συμπληρώνει το φημισμένο εστιατόριο «Άριας» του Κώστα Βλαστάρη (Σούμας, το «καλλιτεχνικό» του), που μεταμόρφωσε το παλαιό καφενείο του πάππου του σε σύγχρονο εστιατόριο. Τα τραπέζια στην προκυμαία, με ομπρέλες το πρωί και κεράκια το βράδυ, υποδέχονται τους φίλους του μαγαζιού, που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή χάρη στην ατμόσφαιρα, τη θέση και τη διακόσμησή του. Για τα υπόλοιπα φροντίζει ο Σούμας... Δικός σας από την πρώτη στιγμή, φιλικός και με χιούμορ, προσφέρει ό,τι τραβάει η όρεξή σας, από καφέ ελληνικό μέχρι αστακό!





6. Σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας είναι η περιοχή του Βρυόκαστρου, όπου ήταν χτισμένη η αρχαία Κύθνος. H παραθαλάσσια τειχισμένη πόλη κατοικήθηκε αδιάκοπα από τον 10ο αι. π.X. ως τον 6ο/7ο αι. μ.X. Μεταξύ άλλων, έχουν εντοπιστεί λείψανα του τείχους, ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα, θεμέλια ναών και βωμών, σπήλαια που χρησίμευαν στη συγκέντρωση νερού, καθώς και ίχνη από την αγορά της πόλης.





7. Βόρεια των Λουτρών, και σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων περίπου (και 45' από μονοπάτι), θα δείτε το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς ή του Κατακέφαλου. Εδώ βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Σώζονται η πύλη, ερείπια τειχών, σπιτιών και δεξαμενών, καθώς και οι εκκλησίες της Aγίας Tριάδας (ερειπωμένη, με φθαρμένες τοιχογραφίες) και της Kεραλεούσας, κοντά στην είσοδο του κάστρου.




8.  Ένας από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμού είναι αυτός της Κανάλας. Πήρε το όνομα του από την προστάτιδα του νησιού, την Παναγία της Κανάλας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε από ψαράδες σε ένα κανάλι. Επισκεφθείτε το πευκόφυτο ακρωτήρι, που φιλοξενεί την εκκλησία με τον εντυπωσιακό και περιποιημένο περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο είναι χτισμένα δωμάτια, που φιλοξενούν τους πιστούς στη γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, όταν γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι.





9. Ανακαλύψτε μια προς μια τις παραλίες του νησιού. Οι πιο δημοφιλείς βρίσκονται στη διαδρομή που συνδέει το λιμάνι, το Μέριχα, με τη Χώρα. Θα φτάσετε εύκολα στην μεγάλη αμμουδιά της Επισκοπής, με το όμορφο beach bar «Pundaki» και τα σκιερά αρμυρίκια, που φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, αλλά και στην Απόκρουση. Για οικογενειακές βουτιές προτιμήστε τα Λουτρά, αλλά και τη Νάουσα, το Ζογκάκι και τις Λεύκες. Κοντά στα Λουτρά θα βρείτε τον ορμίσκο του Αϊ-Σώστη και την όμορφη παραλία Ποτάμια.





10. Μην φύγετε από το νησί αν δεν επισκεφθείτε την παραλία Κολώνα, μια αμμουδερή λωρίδα, που συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά. Την αποκαλούν και «Βασίλισσα» και θα καταλάβατε το γιατί, αμέσως μόλις φτάσετε εκεί. Ο δρόμος είναι αρκετά δύσκολος, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει. Δυο όμορφες παραλίες που σχηματίζονται εκατέρωθεν, δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο και μια μοναδική ενέργεια, που σε παρασύρει. Κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά, παίξτε με την άμμο και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα σε μια παραλία, που θα σας μείνει αξέχαστη.

Newsbeast
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.