Από τι κινδυνεύουν όσοι επισκέπτονται πορνογραφικές ιστοσελίδες; (vid)

Το σεξ πουλάει, όπως λένε στη διαφήμιση. Ωστόσο, στον κυβερνοχώρο δεν εξυπηρετεί μόνο ως μέθοδος εξασφάλισης πωλήσεων, αλλά και ως εργαλείο για κακόβουλη δραστηριότητα. Αυτό έγινε εμφανές όταν οι ειδικοί της Kaspersky Lab διερεύνησαν πώς οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν το πορνογραφικό περιεχόμενο στις δραστηριότητές τους.
Το 2017, το 25,4% των χρηστών mobile συσκευών που αντιμετώπισαν κακόβουλα προγράμματα – πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα – δέχτηκαν επίθεση από κακόβουλα προγράμματα που χρησιμοποίησαν περιεχόμενο αυστηρά για ενήλικες για να τους παρασύρουν στην εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων στις συσκευές τους. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Kaspersky Lab, «Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν χρήστες ιστοσελίδων και εφαρμογών με περιεχόμενο για ενήλικες».
Αποδεικνύεται ότι η πιο ενεργή χρήση πορνογραφικών θεμάτων γίνεται σε mobile συσκευές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί της Kaspersky Lab προσδιόρισαν 23 οικογένειες κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούν πορνογραφικό περιεχόμενο για να αποκρύψουν την πραγματική τους λειτουργία.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η έρευνα της Kaspersky Lab έδειξε ότι οι μισοί (51%) ενήλικες περιηγούνται σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και ξοδεύουν 21 λεπτά ανά επίσκεψη σερφάροντας σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες, που ισοδυναμούν με πάνω από 4 ημέρες τον χρόνο, κοιτάζοντας αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο.
Επιπλέον, τα 2/3 (66%) των ενήλικων στην Ελλάδα έχουν «κολλήσει» κάποιο «ψηφιακό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα» ενώ περιηγούνταν σε ιστοσελίδες με αυστηρώς ακατάλληλο περιεχόμενο. Το 5% δήλωσε ότι δεν πραγματοποιεί ασφαλή πλοήγηση, καθώς δεν έχει εγκατεστημένη στον υπολογιστή του λύση διαδικτυακής ασφάλειας, ενώ το 7% σκέφτηκε ότι ήταν ασφαλές να κοιτάξει πορνογραφικό περιεχόμενο σε smartphones και tablets, καθώς θεωρεί ότι οι συσκευές αυτές δεν είναι δυνατόν να «μολυνθούν».
Αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους «μόλυνσης», η έρευνα έδειξε ότι κατά το «κατέβασμα» μιας άγνωστης πορνογραφικής εφαρμογής, οι χρήστες διατρέχουν τον τεράστιο κίνδυνο να «μολυνθούν» με τα λεγόμενα clickers. Μετά τη «μόλυνση», αυτό το κακόβουλο λογισμικό αρχίζει να κλικάρει μέσω ad-links ή προσπαθεί να εγγράψει τον χρήστη σε μία WAP συνδρομή για να αποστραγγίσει την προπληρωμένη mobile πίστωσή του.
Τα banking Trojans μεταμφιεσμένα ως πορνό video players είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού που τροφοδοτείται από το πορνογραφικό περιεχόμενο. Αυτό ακολουθείται από rooting κακόβουλου λογισμικού και ransomware. Το τελευταίο έρχεται συχνά με τη μορφή νόμιμων εφαρμογών γνωστών πορνογραφικών ιστοσελίδων. Σε πολλές περιπτώσεις, το πορνογραφικό ransomware χρησιμοποιεί τις τακτικές του scareware: κλειδώνει την οθόνη της συσκευής και εμφανίζει ένα μήνυμα που δηλώνει ότι το παράνομο περιεχόμενο (συνήθως παιδική πορνογραφία) έχει ανιχνευθεί στη συσκευή και, συνεπώς, η συσκευή έχει κλειδωθεί. Για να ξεκλειδώσει τη συσκευή, το θύμα πρέπει να πληρώσει λύτρα. Αυτό το μήνυμα συνήθως συνοδεύεται από στιγμιότυπα από πραγματικά βίντεο παιδικής πορνογραφίας.

Όπως δήλωσε ο Roman Unuchek, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky Lab:

«Παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε ότι οι mobile εφαρμογές πορνογραφικού περιεχομένου είναι τεχνικά πολύ διαφορετικές από εκείνες που δεν χρησιμοποιούν πορνό στις δραστηριότητές τους, υπάρχουν μερικές ιδιαιτερότητες όταν πρόκειται για επιθέσεις με κακόβουλες εφαρμογές πορνογραφικού περιεχομένου. Ένας χρήστης που έχει πέσει θύμα κακόβουλου προγράμματος με πορνογραφικό περιεχόμενο μπορεί να σκεφτεί δύο φορές πριν αναφέρει το περιστατικό, απλώς και μόνο επειδή μπορεί να του ασκηθεί κριτική ακόμα και για το ίδιο το γεγονός ότι προσπαθούσε να βρει πορνογραφικό περιεχόμενο. Ως εκ τούτου, από την πλευρά του επιτιθέμενου, ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ένα πιο βολικό θύμα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε τόσες πολλές επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό πορνό. Ο άλλος είναι πολύ απλούστερος: οι άνθρωποι καταναλώνουν όλο και περισσότερο περιεχόμενο μέσω mobile συσκευών. Αυτό περιλαμβάνει επίσης και το περιεχόμενο για ενήλικες»

Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα με κακόβουλο λογισμικό ή ψηφιακή απάτη σχετικά με περιεχόμενο για ενηλίκους, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες τα παρακάτω:
  • Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστες ιστοσελίδες όταν πρόκειται για περιεχόμενο για ενήλικες.
  • Οι ψηφιακοί εγκληματίες συχνά δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες με σκοπό τη «μόλυνση» των θυμάτων με κακόβουλο λογισμικό.
  • Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές Android από άγνωστες πηγές, ακόμη και αν σας υπόσχονται πρόσβαση στο περιεχόμενο που αναζητάτε. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε επίσημες εφαρμογές από επίσημες πηγές, όπως το Google Play.
  • Αποφύγετε να αγοράζετε χακαρισμένους λογαριασμούς σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Είναι παράνομο και οι λογαριασμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αποκλειστεί μέχρι τη στιγμή που θα τους έχετε αγοράσει.
  • Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη λύση διαδικτυακής ασφάλειας ικανή να προστατεύει όλες τις συσκευές σας από οποιοδήποτε είδος ψηφιακής απειλής.




Πηγή: techgear.gr

koutipandoras
16/2/2018

SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.