Total War Saga: Thrones of Britannia Review

Θα ποτίσουμε την Βρετανία με το αίμα των εισβολέων.

Παρατηρούμε με ενδιαφέρον και ελαφρώς ειρωνικό χαμόγελο τις προσπάθειες μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο να εκμεταλλευτούν τους χρυσοφόρους τίτλους τους. Αφού δεν μπορούμε να έχουμε πέντε Star Wars μέσα σε ένα χρόνο γιατί δεν ασχολούμαστε με
εναλλακτικές ιστορίες του έπους, κολλώντας την στάμπα “A Star Wars Story” πάνω τους για να γεμίσουμε χρήμα; Στην δική μας βιομηχανία η τακτική αρχίζει να υιοθετείται από κολοσσούς σαν την Creative Assembly. Έχουμε εκατομμύρια PC users που πεθαίνουν από την δίψα για περισσότερα Total War από το ένα+DLC ανά έτος ας πούμε, που τους παρέχουμε. Δεν σκαρώνουμε μια ολοκαίνουργια... κολεξιόν εν ονόματι Total War Saga και να την τροφοδοτήσουμε με τίτλους που θα καλύψουν όλες τις σημαντικές περιόδους για την τέχνη του πολέμου;
Το Total War Saga: Thrones of Britannia είναι το πρώτο μέλος της νέας οικογένειας των Total War και μας προτείνει ένα πολύωρο ταξίδι στο ολέθριο έτος 878 μ.Χ. Ο αγγλοσάξονας Βασιλιάς Alfred the Great βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την νίκη του επί των Βίκινγκς. Σταματώντας τα αρπακτικά τους σχέδια που είχαν σαν στόχο την κατάληψη των βρετανικών νήσων, ο Alfred, οι ειδωλολατρικές ορδές των Βίκινγκς και οι παρακείμενες φατρίες πέρασαν σε μια φάση εύθραυστης ειρήνης. Υπάρχουν καταλληλότερα άτομα για να αλλάξουν τις ισορροπίες από εμάς, τους βετεράνους των Total War; Ασφαλώς όχι. Αναλαμβάνουμε με χαρά το πηδάλιο των δέκα διαθέσιμων factions εναλλάξ και διδάσκουμε πολεμικές τακτικές στους άτυχους εχθρούς μας.

thrones of brittania 1
Απώλειες πολέμου
Το Thrones of Britannia έχει αποδυναμώσει αρκετές γνώριμες πτυχές της επικής σειράς προς χάρη της γρήγορης εξέλιξης των campaigns, γεγονός που θα ενοχλήσει τους παθιασμένους με την διαχείριση. Οι agents που τόσο αγαπήσαμε σε όλα τα Total War, έγιναν άφαντοι. Αναζητούσαμε μάταια πληρωμένους δολοφόνους για να στείλουμε στο κατόπι των εχθρών, σαμποτέρ που θα υπονομεύσουν τις εχθρικές άμυνες, έμπειρους αξιωματικούς για να προπονήσουν τις στρατιές μας. Σκοτώνουμε μόνοι μας τους στρατηγούς που μας αντιμάχονται, εξαφανίζουμε τις οχυρώσεις με τις εφόδους μας και προπονούμε τους φαντάρους στο πεδίο της μάχης. Δεν έχουμε ανάγκη λοιπόν τους agents, τους θέλουμε όμως γιατί νοστιμίζουν σημαντικά την συνολική εμπειρία.
Η διπλωματία είναι πιο αδιάφορη από ποτέ άλλοτε και ασχολούμαστε ελάχιστα μαζί της. Το εμπόριο (trade) εκτελείται πλέον αυτόματα συνεπώς τέρμα η περιφορά των διπλωματών μας στα λημέρια των εχθρικών factions, ζητιανεύοντας εμπορικές συμφωνίες. Οι επαφές μας στον διπλωματικό στίβο είναι λιγοστές. Μας ενδιαφέρει κυρίως να μάθουμε τον αριθμό και την δυναμικότητα των συμμάχων ενός υποψήφιου θύματος μας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Σπανίως προσπαθούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τα κράτη που μας περιβάλλουν και να τα μετατρέψουμε σε προτεκτοράτα. Ενίοτε δεχόμαστε να παντρέψουμε τους αξιωματούχους μας με κυρίες της υψηλής κοινωνίας αν η μέλλουσα γυναίκα τους δεν ήταν... μπάζο και τους προίκιζε με skills.
Το επίπεδο δυσκολίας που αναγράφει το κάθε faction πριν το επιλέξουμε είναι εντελώς παραπλανητικό. Το Thrones of Britannia διαγωνίζεται (με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας) για τον τίτλο του ευκολότερου Total War μέχρι σήμερα. Βασικός υπαίτιος της ευκολίας του είναι το άτολμο A.I. Έχουμε κλείσει 24 ώρες περιφοράς στα ψηφιακά πεδία των μαχών του με Αγγλοσάξονες και Βίκινγκς υπό τις διαταγές μας. Στην περίπτωση των πρώτων ήμασταν εξαιρετικά επιθετικοί εξαιτίας των πλούσιων κτήσεων μας και του πανίσχυρου στρατού οπότε δεν μας εξέπληξε το ότι, όταν μας έβλεπαν, οι εχθροί το έβαζαν στα πόδια. Με τους Βίκινγκς κάναμε προσεκτικότερες κινήσεις αλλά οι συμμαχικές επιλογές μας δημιούργησαν καταστάσεις πολυμέτωπου αγώνα.
Σε μια φάση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πέντε factions που οι περιοχές τους κάλυπταν τα 2/3 της Ιρλανδίας. Βλαστημήσαμε τους ριψοκίνδυνους συμμάχους μας και προετοιμαστήκαμε για πολιορκίες και άγριες μάχες. Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε μόνο μια στρατιά του εχθρού να κινείται προς τα εδάφη μας και να καταλαμβάνει ένα έρημο χωριουδάκι, ούτε λόγος να πλησιάσει σε κάστρο. Λίγες ώρες αργότερα στεκόμασταν πάνω από τα αποκαΐδια και των πέντε κρατών, συγχαίροντας τους εαυτούς μας για την τεράστια εμπειρία στην σειρά και κουνώντας αποδοκιμαστικά το κεφάλι προς το αδύναμο A.I. Για να απολαύσουμε την πλήρη εμπειρία του νέου Total War, μια εμπειρία που θα στηρίζεται στην πρόκληση και τις δύσκολες μάχες, πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο δυσκολίας στο legendary.

thrones of brittania 2


Επιστροφή στους Σκοτεινούς χρόνους
Δράκοι, μάγοι, γίγαντες και τιτάνια τέρατα πολέμησαν και πέθαναν ηρωικά για να αυξηθεί το γόητρο μας στα πρόσφατα Total War: Warhammer. Έχοντας διοικήσει τόσα περήφανα και παντοδύναμα πλάσματα, δεν υπήρχε περίπτωση να μας ενθουσιάσουν οι μεσαιωνικές μονάδες του Thrones of Britannia. Το ιππικό έχει την χρησιμότητά του όταν επιτίθεται σε μάζες από ranged μονάδες του εχθρού αλλά δεν πιάνει μια απέναντι στο υπόλοιπο πεζικό. Για τον λόγο αυτό, το πεζικό σηκώνει όλο το βάρος στις μάχες. Οι σπαθοφόροι και οι λογχοφόροι είναι οι τυπικές μονάδες που έχουμε συναντήσει σε όλα τα προηγούμενα Total War και δεν μας έκαναν καμία εντύπωση.
Εντύπωση μας έκαναν οι τσεκουράδες και οι τοξότες όλων των factions. Απλοί τσεκουράδες και οι φημισμένοι berserkers υπήρξαν το υπέρτατο όπλο μας στην κατάκτηση της Βρετανίας από τους θρυλικούς Βίκινγκς. Τους στέλνουμε να συγκρουστούν με πολυπληθείς μονάδες πεζικού και τους παρακολουθούμε να τους πετσοκόβουν αβίαστα. Με τα τσεκούρια να χτυπούν υπερωρίες στα εχθρικά κορμιά και την αγάπη μας για τους τσεκουράδες να μεγαλώνει, στρέψαμε την προσοχή μας στους τοξότες. Οι skirmishers με τα ακόντια δεν μας ικανοποίησαν καθόλου λόγω της μικρής εμβέλειας που έχουν. Οι τοξότες με την μεγάλη τους εμβέλεια και τα φαρμακερά βέλη, θερίζουν τις εχθρικές γραμμές. Τους αγαπήσαμε για την μεγάλη τους ευστοχία, την ικανότητα να σπάζουν το ηθικό των εχθρών και την χρησιμότητα τους στις πολιορκίες, όπου λαμπαδιάζουν τα ξύλινα τείχη με τα φλεγόμενα βέλη τους. Δυστυχώς, οι μονάδες όλων των factions μοιάζουν μεταξύ τους και το καταλογίζουμε στα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού.


thrones of brittania 3

Οι στρατηγοί είναι η πολυτιμότερη μονάδα και σε αυτό το Total War. Είναι οι Βασιλιάδες στο “σκάκι” που παίζουμε, οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται για να προφυλαχθεί το ηθικό του στρατού μας. Στο πλευρό τους στέκεται ένα οχτάρι companions που τους τροφοδοτούν με τα προσωπικά τους bonus ο καθένας. Ο λόγος ύπαρξης τους δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση των generals και governors............................

Δείτε το άρθρο πλήρες εδώ  GameWorld

SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.