Ποιός επινόησε τα νάτσος;

Τα νάτσος επινοήθηκαν από έναν μετρ που δεν ήξερε να μαγειρεύει, αλλά ήθελε να εντυπωσιάσει μια παρέα γυναικών.

Πώς διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο το αγαπημένο σνακ του Τζακ Νίκολσον...

Τα νάτσος με τσένταρ είναι μία από τις αγαπημένες επιλογές των θεατών όταν τρώνε σνακ στον κινηματογράφο. Το πιάτο από το Μεξικό, που έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκε τυχαία.

Τα τσιπς τορτίγιας καλύπτονται συνήθως με σάλτσα τυριού και πήραν το όνομα τους από τον Μεξικανό Ιγκνάσιο «Νάτσο» Ανάγια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’40 έμενε στην πόλη Πιέδρας Νέγρας στο Μεξικό. Εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχαν πολλές στρατιωτικές βάσεις κι επειδή κυκλοφορούσαν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, είχαν ανοίξει αρκετά εστιατόρια. Ο Ιγκνάσιο «Νάτσο» Ανάγια ήταν ένας φτωχός εργαζόμενος που δούλευε ως μετρ ταυτόχρονα σε δυο εστιατόρια.

Μία βραδιά το 1943 στο εστιατόριο «Victory Club” έφτασαν δέκα γυναίκες στρατιωτών από την κοντινή βάση. Μετά τη βόλτα τους στην αγορά είχαν διάθεση να φάνε κάτι πρωτότυπο, που να μην είχαν δοκιμάσει άλλη φορά. Όμως, ο σεφ μόλις είχε φύγει και ο μετρ βρισκόταν μόνος του στο μαγαζί. Ο Ιγκνάσιο χωρίς να γνωρίζει μαγειρική, θέλησε να τις εξυπηρετήσει. Έτσι μπήκε στην κουζίνα και αυτοσχεδίασε με ό,τι τρόφιμο είχε μπροστά του. Προσπάθησε να φτιάξει ένα νέο πιάτο με τα υλικά που είχαν περισσέψει.

Χρησιμοποίησε τηγανητά κομμάτια από τορτίγια, στα οποία έτριψε αμερικανικό τυρί Ουινσκόνσιν, στη συνέχεια τα έψησε στη σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί και τα συνόδευσε με λίγη πιπεριά jalapeno. Όταν σέρβιρε το νέο του πιάτο στις πελάτισσες, εκείνες ενθουσιάστηκαν και μάλιστα μία από αυτές το αποκάλεσε «η σπεσιαλιτέ του Νάτσο», αποκαλώντας χαϊδευτικά Νάτσο τον Ιγκνάσιο. Η συνταγή έγινε ανάρπαστη και στα δύο εστιατόρια που δούλευε ο μετρ, τα οποία γρήγορα ξεκίνησαν να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιο από τα δυο είχε τα δικαιώματα του. Το πιάτο διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και από «σπεσιαλιτέ του Νάτσο» ονομάστηκε «νάτσο». Στα ισπανικά το όνομα Νάτσο πλέον χρησιμοποιείται για όσους ονομάζονται Ιγκνάσιο.

Το σνακ που έφτιαξε πρόχειρα ο Ιγκνάσιο διαδόθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ με το όνομα «nachos». Βέβαια, το διάσημο ορεκτικό οφείλει τη φήμη στις ΗΠΑ, στην Κάρμεν Ρότσα του εστιατορίου El Cholo, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, η οποία έφτιαχνε νάτσος. Γρήγορα απέκτησε φανατικό πελατολόγιο, ενώ όταν η Κάρμεν δούλεψε στο ίδιο εστιατόριο του Λος Άντζελες, το μεξικάνικο πιάτο έγινε ανάρπαστο. Μεταξύ των διάσημων θαμώνων που αγάπησαν τα νάτσος της Κάρμεν, ήταν ο ηθοποιός Jack Nicholson. Πλέον, τα νάτσος είναι αγαπημένη λιχουδιά σε όλο τον κόσμο σε βαθμό που η 21η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νάτσος....

http://www.mixanitouxronou.gr

 
Διαβάστε ακόμη: Η ιστορία του χάμπουργκερ που θα σας εκπλήξει. Ακόμη και ο Τζένγκις Χαν διεκδικεί την πατρότητα του ...


SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.