10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Κύθηρα

Το νησί που «παντρεύει» το κυκλαδίτικο φως με την επτανησιακή φύση είναι γεμάτο μύθους και ομορφιά. Γνωρίστε τη μέσα από δέκα βήματα.  

Η Χώρα
Βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού και είναι διάσπαρτη με αρχοντικά και λευκά σπίτια που παρατάσσονται στα στενοσόκακα, τα οποία με τη σειρά τους σκαρφαλώνουν προς το ενετικό
κάστρο του 16ου αιώνα. Τα λευκά εκκλησάκια, η δροσερή πλατεία και το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι απαραίτητες στάσεις.



Το Καψάλι
Από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού, το Καψάλι είναι γεμάτο ρομαντικές γωνιές, κολπίσκους, ταβερνάκια με θέα, café και ακτές ιδανικές για χάζι, ενώ διαθέτει και αρκετά μαγαζάκια για χαλαρή νυχτερινή ζωή, που θα σας κάνουν να επιστρέφετε εδώ σχεδόν κάθε βράδυ των διακοπών σας.

Ο Μυλοπόταμος
Αυτό το χωριό είναι γεμάτο θρύλους και ιδιαίτερες παραδόσεις – αξίζει να πιάσετε κουβέντα με τους ντόπιους στο καφενείο της πλατείας, κάτω από τον πλάτανο, για να σας πουν ιστορίες για την Κάτω Χώρα, το ερειπωμένο ενετικό χωριό και να σας δώσουν οδηγίες να φτάσετε σε ένα από τα εντυπωσιακότερα μυστικά του νησιού…



…τον Καταρράκτη της Φόνισσας
Κρύβεται σε μια τοποθεσία βγαλμένη από τα παραμύθια, με παλιούς νερόμυλους και οργιώδη βλάστηση. Ο μύθος λέει ότι στην βάση του καταρράκτη κάποτε μάλωσαν δυο γυναίκες και η μία έσπρωξε την άλλη και σκοτώθηκε, εξ ου και το όνομα. Προτιμάμε την εναλλακτική ονομασία, που είναι ο «Καταρράκτης της Νεράιδας». Αν δείτε από κοντά το σκηνικό, δεν θα απορήσετε για την πηγή έμπνευσής του.



Τα υπόλοιπα χωριουδάκια
Γλυκύτατα είναι τα Μητάτα, με το καταπράσινο σκηνικό και τη θέα στο φαράγγι. Γραφικό είναι και το ψαροχώρι του Αβλεμόνα με το ενετικό φρούριο στην κορυφή του. Στα βόρεια του νησιού, θα βρείτε τον Ποταμό με την πολυσύχναστη πλατεία και τα άφθονα μαγαζάκια, ενώ ο Καραβάς διαθέτει τρεχούμενα νερά και σπιτάκια πνιγμένα στο πράσινο και στα λουλούδια.

Οι παραλίες
Από τις ωραιότερες παραλίες, το Καλαδί διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά και χωρίζεται σε τρία μέρη, ένα εκ των οποίων κρύβεται πίσω από μια σπηλιά. Στα νοτιοδυτικά του νησιού βρίσκεται το Μελιδόνι, ένας υπέροχος κολπίσκος με ψιλή άμμο και μερικές ψάθινες ομπρέλες. Η Φυρή Άμμος ξεχωρίζει για την κοκκινωπή άμμο, οι Φούρνοι για το εναλλακτικό της ύφος και την χαλαρή καντίνα τους και το Διακόφτι είναι διάσημο για τη λευκή αμμουδιά και τα πράσινα νερά του.



Η Χύτρα
Από το λιμάνι στο Καψάλι ξεκινούν καραβάκια που εξερευνούν την βραχονησίδα με το όνομα Χύτρα (ή Αυγό). Αξίζει η επίσκεψη για να δείτε τη θαλάσσια σπηλιά με τα μαγευτικά χρώματα μέσα και έξω από τον βυθό και το καταφύγιο για φώκιες στην άκρη της.

Το αξιοθέατα
Οι φίλοι των μουσείων δεν θα παραλείψουν να επισκεφθούν τα δύο μουσεία του νησιού: Στη Χώρα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα των προϊστορικών και κλασικών κυρίως χρόνων από το νησί – ξεχωρίζει το μαρμάρινο λιοντάρι του 6ου αιώνα π.Χ. , καθώς και ευρήματα από την εποχή της Ενετοκρατίας. Η είσοδος στοιχίζει 4€. Στην πλατεία του Κάτω Λιβαδιού βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο, με την συλλογή παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών έργων τέχνης – από τοιχογραφίες και πίνακες μέχρι αντικείμενα τελετουργικών.



Τα ίχνη της αγγλοκρατίας
Ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία του νησιού, η πέτρινη γέφυρα στο Κατούνι χτίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε στον ελλαδικό χώρο – διαθέτει 13 τόξα και 12 θυρίδες. Από τα πιο όμορφα και καλοσυντηρημένα δείγματα της αγγλικής περιόδου είναι και η «εν Λιβάδι αλληλοδιδακτική σχολή» του 19ου αιώνα, το σχολείο της Μηλαπιδέας, ένα κτίριο με θολωτή στέγη στο λόφο κοντά στο Λιβάδι. Εντυπωσιάζουν τα γοτθικά του παράθυρα και οι μαρμάρινες πλάκες. Ο Φάρος Μουδαρίο, επίσης χτισμένος την αγγλική περίοδο, βρίσκεται στο βορειότερο σημείο των Κυθήρων, στο ακρωτήρι Σπαθί, κατασκευασμένος στα μέσα του 19ου αιώνα με 25 μέτρα ύψος. Η θέα από την κορυφή του είναι μαγευτική.



Οι γεύσεις
Νόστιμη και ιδιαίτερη, η κυθηραϊκή κουζίνα διαθέτει μοναδικές συνταγές, όπως η φατουράδα με τσιπούρα, τα παξιμάδια Κυθήρων, η πάστα μύλου, η γλυκιά κολοκυθόπιτα, οι ροζέδες, το φουρνιστό χταπόδι και η κολοκυθόπιτα με ξινόχοντρο. Δείτε τα καλύτερα μέρη στο νησί για να τα δοκιμάσετε εδώ.

Επιμέλεια: Γ. Κόκουβας
 in2Life
21/6/2018
 
 
 
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.