«Εχει ποιότητα αυτή η Εθνική, μην κάνουμε πισωγύρισμα»

Το δικό του «γαλανόλευκο» κοντέρ έγραψε 82 συμμετοχές και 13 γκολ. Ορισμένα από αυτά, κρίσιμα και ιστορικά. Οπως το γκολ που σημείωσε στο Ντόνετσκ και έδωσε την πρόκριση στην Εθνική στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής ή εκείνο που πέτυχε κόντρα στη Νιγηρία και είναι το πρώτο ελληνικό σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εχει κατακτήσει το δικαίωμα να εκφέρει άποψη με ειδικό βάρος για την Εθνική και το κάνει ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, όπως η τωρινή.

Εχοντας δεδομένο ότι ουσιαστικά το «ξεπέταγμά» του ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή έγινε με προπονητή τον Αγγελο Αναστασιάδη, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι ο ιδανικός για να μιλήσει για την τωρινή εθνική ομάδα. Και η «Εφ.Συν.» τού έδωσε το βήμα.
Συνέντευξη

 Συντάκτης: Κώστας Πετρωτός

«Στα παιχνίδια με τη Φινλανδία και την Εσθονία η Εθνική είχε τον έλεγχο, την υπεροχή, αλλά δεν μπορούσε να "ξεκλειδώσει" τις αντίπαλες άμυνες, δεν είχε καθαρές ευκαιρίες. Ως έναν βαθμό είναι φυσιολογικό, γιατί είχε γίνει αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ο κ. Αναστασιάδης είχε σίγουρα κάποια συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του και ήθελε να δει τους περισσότερους παίκτες αγωνιζόμενους. Από εδώ και πέρα, στα προκριματικά του EURO, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει εντελώς διαφορετικά, δεν χωράνε πειραματισμοί», τονίζει αρχικά σχολιάζοντας το πρώτο δείγμα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας στην εποχή Αναστασιάδη στην οποία υπάρχει ένα πρώτο «στοίχημα»: «Η ομάδα μας έχει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, ποικιλία επιλογών και το ζητούμενο είναι να συνδυάσει ο προπονητής τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν με τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει».
Το ατού και το ζητούμενο
Ο βετεράνος άσος δεν συμφωνεί με όσους μιλούν για σοβαρό πρόβλημα στο γκολ.
«Υπάρχει ο Μήτρογλου που είναι ένας παίκτης-κεφάλαιο για την Εθνική, από πίσω του ο Κουλούρης που έχει αρχίσει πολύ καλά τη σεζόν κι έκανε σωστή επιλογή καριέρας πηγαίνοντας στον Ατρόμητο, αλλά και ο Καρέλης, ένας αξιόλογος ποδοσφαιριστής που όμως δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής στον ΠΑΟΚ για να μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση. Η Εθνική έβαλε ένα μόνο γκολ και μάλιστα αυτογκόλ στα δύο τελευταία ματς έχοντας χάσει 15 ευκαιρίες. Η δυσκολία της ήταν στο να δημιουργήσει καθαρή ευκαιρία. Πρέπει να δουλευτούν και άλλα πράγματα και έτσι θα φανεί ότι έχει και καλούς επιθετικούς», σημειώνει, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει προς αποφυγή παρεξηγήσεων: «Και στη μεσαία γραμμή υπάρχει ποιότητα παικτών για να ανταποκριθούν. Μάλιστα, έχει επιλογές και για ματς όπου είναι πιο δυνατή, όπως τα δύο τελευταία που έδωσε, αλλά και κόντρα σε πιο ισχυρούς αντιπάλους όπου πρέπει να είναι πιο αμυντικογενής. Και τα έξι παιδιά που αγωνίστηκαν στον χώρο του κέντρου μπορούν να ανταποκριθούν στην Εθνική ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε αγώνα. Είτε παίζουμε με την Εσθονία είτε με τη Γερμανία. Για παράδειγμα, η σύνθεση στο ματς με τη Φινλανδία θα ήταν μεγάλο ρίσκο απέναντι σε μια δυνατή ομάδα. Αυτός ο πλουραλισμός είναι ένα δυνατό χαρτί για την ομάδα αρκεί να το εκμεταλλευτεί σωστά. Δεν υπάρχει χρόνος, αλλά η Εθνική πρέπει να βρει το κλειδί έτσι ώστε με ομάδες όπως η Εσθονία ή η Φινλανδία να δημιουργεί ευκαιρίες. Πρέπει να λειτουργήσουν κάποιοι αυτοματισμοί και θα πρέπει να είναι πιο άμεσος ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεται».
Ο χρόνος θα δείξει
Ο «Σάλπι» δεν έχει πρόβλημα να μιλήσει και για τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν στην επιλογή του Αναστασιάδη για το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού.
Λέει χαρακτηριστικά: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου. Η Εθνική πρέπει να λειτουργήσει βάσει των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα, να μην κάνει πισωγύρισμα. Γι’ αυτό έγιναν αυτές οι αλλαγές. Θεωρώ περιττό εγώ να μιλήσω για τον Αναστασιάδη και τον Μπασινά, έχουν αφήσει το στίγμα τους στον χώρο του ποδοσφαίρου. Από εκεί και έπειτα όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα και ο χρόνος θα δείξει αν η επιλογή ήταν σωστή ή όχι. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος και σ' αυτή τη φάση η Εθνική χρειαζόταν ανθρώπους που γνωρίζουν από την ελληνική πραγματικότητα και πώς να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Ενας ξένος θα χρειαζόταν αρκετό χρόνο για να μάθει σε τι κατάσταση βρίσκεται η Εθνική και πώς λειτουργεί ο Ελληνας ποδοσφαιριστής, φίλαθλος, διοικητικός παράγοντας».
Ακόμη, προτρέπει τον κόσμο να μην μπαίνει σε σύγκριση με το παρελθόν της Εθνικής: «Να είμαστε ρεαλιστές και να προχωράμε με δεδομένο τι έχουμε μπροστά μας. Το να μπαίνει κανείς σε σύγκριση μας γυρίζει πίσω, δεν μας πάει μπροστά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι η Εθνική πρέπει να λειτουργήσει βάσει των παικτών που έχει, διαθέτει την ποιότητα, έχει δυνατότητες και την προοπτική να πετύχει πράγματα. Αυτά τα παιδιά ήταν και στην προηγούμενη προκριματική φάση και αποκλείστηκαν από τη δεύτερη και την τρίτη ομάδα του Μουντιάλ. Να μη φέρνουμε την καταστροφή».
Τέλος, είναι ξεκάθαρος σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της έδρας της Εθνικής: «Ο κόσμος της Αθήνας έχει αποστασιοποιηθεί λίγο από την Εθνική, αντίθετα στην επαρχία διψάει και νομίζω πως η λύση του Ηρακλείου θα ήταν καλή. Ισως και άλλης επαρχιακής πόλης. Το να πήγαινε σε άλλες έδρες δεν ξέρω αν πετύχαινε ως εγχείρημα. Μπορεί στην Κρήτη να είχε ανταπόκριση, αλλού όμως όχι».
«Φαβορί ο ΠΑΟΚ για τον τίτλο»
Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης παρακολουθεί την εξέλιξη στη Σούπερ Λίγκα, συμφωνεί ότι ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί, αλλά «έχει πολύ δρόμο ακόμη. Ο ΠΑΟΚ όμως έχει τέτοια εικόνα που δείχνει ότι διαθέτει τα φόντα για να το κατακτήσει. Είναι το φαβορί, αλλά θέλει υπομονή και δουλειά».
Οσο για το αν υπάρχει αντίπαλος ή είναι μόνο ο κακός εαυτός του, όπως πιστεύει ο Λουτσέσκου, τονίζει: «Λογικό να λέει ο προπονητής του ότι αντίπαλος του ΠΑΟΚ είναι ο κακός του εαυτός, υπάρχουν όμως ομάδες που τον καταδιώκουν. Θα μπορούσε να τον απειλήσει ο Ολυμπιακός, αλλά και αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια που θα δείξει ο ΠΑΟΚ, αν κάνει ή όχι κοιλιά. Υπάρχει και ο Ατρόμητος, που παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, έχει ταυτότητα, είναι πολύ δύσκολο να τον κερδίσεις, ίσως όμως επηρεαστεί από αυτό που λέμε "βάρος της φανέλας". Θα ήθελα αντί του Ολυμπιακού να καταδιώκει τον ΠΑΟΚ ο Ατρόμητος, μ’ αρέσει οι θεωρητικά μικρότερες να διεκδικούν ώς το τέλος».

ΕΦΣΥΝ
25/11/2018
 
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.