Δέκα κορυφαίες πόλεις του κόσμου

Το Lonely Planet αποκάλυψε την λίστα με τις 10 κορυφαίες πόλεις στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε φέτος. Από το πολυτελές Μαϊάμι μέχρι το Νόβι Σαντ των αγαπημένων μας Βαλκανίων, στην Σενζέν της Κίνας. Οι πόλεις της λίστας αποτελούν ιδανικά μέρη για να μπορέσετε να ανακαλύψετε τον πλανήτη μας με μια διαφορετική ματιά.
Και αν το αεροπλάνο προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο μην ανησυχείτε. Πλέον ξέρετε τι να κάνετε...

Οι 10 κορυφαίες πόλεις για το 2019 σύμφωνα με το Lonely Planet





Meknes- Morocco

10. Μεκνές – Μαρόκο


Ευρισκόμενη στο βόρειο Μαρόκο, η Μεκνές είναι μια πόλη με εντυπωσιακά μνημεία από το αυτοκρατορικό παρελθόν της χώρας. Είναι ένα καλά κρυμμένο στολίδι της χώρας, καθώς βλέπει οι περισσότεροι τουρίστες να επισκέπτονται το Μαρακές και το Ραμπάτ. Παρόλα αυτά η κορυφογραμμή του συγκεντρώνει πλέον όλο και περισσότερο κόσμο.
Η Μεκνές έχει την τύχη να διαθέτει τα καλύτερα στοιχεία του Μαρόκο συγκεντρωμένα. Από την μια βρίσκεται το ιστορικό κέντρο αλλά και την Ville nouvelle, το σύγχρονο αστικό της κέντρο που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των επισκεπτών. Φυσικά υπάρχει και η Πύλη του Bab El Mansour από το 1732 που θεωρείται από τα καλύτερα αξιοθέατα της χώρας.




Zadar- Croatia


9. Ζαντάρ – Κροατία

«Μπασκετομάνα» το Ζαντάρ με τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ να έχουν περάσει από τα γήπεδα της τα τελευταία 35 χρόνια. Από τον Ντίνο Ράτζα και τον Τόνι Κούκοτς μέχρι τον «Μότσαρτ» του παγκοσμίου μπάσκετ Ντράζεν Πέτροβιτς. Το πανέμορφο λιμάνι στις Δαλματικές Ακτές είναι διάσημο για τα ρωμαϊκά του ερείπια, τις μεσαιωνικές εκκλησίες και τον κοσμοπολίτικο του αέρα.
Περιπλανηθείτε ανάμεσα στους πέτρινους δρόμους το 2019 και βεβαιωθείτε πως θα περάσατε από το Sea Organ και το Sun Salutation. Δυο μοντέρνα έργα τέχνης που αντιδρούν ανάλογα με τους ήχους και τις εικόνες της περιοχές.




Seattle- USA


8. Σιάτλ-ΗΠΑ

Μια από τις πλέον αγαπημένες πόλεις της Αμερικής που χαρακτηρίζεται για τους cool ρυθμούς που έχει, ενώ μην ξεχνάμε πως είναι το μέρος που γεννήθηκαν τα Starbucks. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ καθώς βρίσκεται στην 15η θέση και είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές, αφού σημειώνει ανάπτυξη της τάξης του 2,1% σταθερά την τελευταία 5ετία.
Ιστορική πόλη που κατοικούνταν από Ινδιάνους 4.000 χρόνια πριν έρθουν οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι, και φιλοξένησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 το εκπληκτικό δίδυμο Σον Κεμπ και Γκάρι Πέιτον με την φανέλα των Σιάτλ Σουπερσόνικς, ενώ υπήρξε και η αρχή της σπουδαίας καριέρας του Κέβιν Ντουράντ. Όσοι βρεθείτε εκεί μην διστάσετε να κάνετε μια βόλτα στην διάσημη Pike Place Market και μην ξεχάσετε να ανεβείτε στο εμβληματικό κτίριο της πόλης το Space Needle.




African Renaissance Monument-Dakar


7. Ντακάρ- Σενεγάλη

Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2019 και για πολύ καλό λόγο μάλιστα. Το λιμάνι στη πλευρά του Ατλαντικού που βρέχεται από κάθε πλευρά αποτελεί την εικόνα της πόλης που μαγνητίζει τα βλέμματα. Το Ντακάρ έχει γίνει από τα πλέον πασίγνωστα σημεία του κόσμου, καθώς αποτελούσε το σημείο τερματισμού στο περίφημο ράλι Παρίσι-Ντακάρ.
Η ρυμοτομία της πόλης δείχνει πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σύγχρονα αστικά κέντρα καθώς το Ντακάρ διαθέτει μεγάλους μοντέρνους δρόμους, αλλά και αμμώεεις παραλίες που εκτείνονται για χιλιόμετρα. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να θαυμάσετε το Μνημείο Αφρικανικής Αναγέννησης που είναι το μεγαλύτερο άγαλμα όλης της Αφρικής και υψώθηκε για να γιορταστούν τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας της Σενεγάλης το 2010.




Mexico City


6. Πόλη του Μεξικό- Μεξικό

Η Πόλη του Μεξικό έχει μια μεθυστική ομορφιά που απορρέει από το θανάσιμο και επικίνδυνο πρόσφατο παρελθόν της με τους πολέμους των καρτέλ ναρκωτικών που προκαλούσαν τρόμο στη πόλη. Πλέον η πόλη καθαρίζει από τις σκοτεινές εικόνες και αναβαθμίζει όλα τα παλιά κτίρια και δημόσιους χώρους. Οι φονικοί σεισμοί του 2017 αποτελούν πλέον μια μακρινή ανάμνηση με την υψηλή γαστρονομία της πόλης να αποτελούν την «Σειρήνα» που καλεί τους επισκέπτες να περιπλανηθούν στους δρόμους της μεξικανικής πόλης.




Kathmandu-Nepal


5. Κατμαντού- Νεπάλ

Η πρωτεύουσα του ορεινού Νεπάλ, το Κατμαντού προσφέρει στον επισκέπτη την έκπληξη να αντικρύσει πολύβουους δρόμους γεμάτους ζωή αλλά και εκλεκτικό φαγητό σήμα κατατεθέν της πόλης. Παράλληλα υπάρχει και η περίφημη «περιοχή των σακιδίων» που αποτελεί παράδεισο για όσους ταξιδέψουν με λίγα χρήματα, ενώ και η Κοιλάδα του Κατμαντού μαγνητίζει το βλέμμα.
Σύμφωνα με ένα βουδιστικό μύθο, η Κοιλάδα του Κατμαντού δημιουργήθηκε από τον θεό Μαντζούσρι. Διαθέτει μια σειρά από μεσαιωνικά χωριά, πολλά από αυτά καταστράφηκαν από τους φονικούς σεισμούς του 2015, όμως η δόξα της περιοχής παραμένει μέχρι και σήμερα αναλλοίωτη. Για όποιον θέλει να ταξιδέψει στη «Στέγη του Κόσμου» το πέρασμα από το Κατμαντού θα είναι εξίσου εντυπωσιακό.




Miami-Florida, USA


4.Μαϊάμι, Φλόριντα- ΗΠΑ

Από τις πλέον γνωστές πόλεις των ΗΠΑ για κάθε πιθανό λόγο. Η πόλη που μπήκε στο μυαλό μας από το περίφημο Miami Vice, ενώ έχει υπάρξει και ο τόπος γυρισμάτων πολλών ταινιών που έχουν γράψει ιστορία στον κινηματογράφο. Εκεί βρήκε το καταφύγιο του ο Αλ Πατσίνο σαν Τόνι Μοντάνα στο «Scarface», με την πόλη να αποτελεί τόπος κράτησης για χιλιάδες Κουβανούς που έφευγαν από την Κούβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο.
Στη πόλη που δεν γίνεται να μην βρεθείς σε party mode, και διαθέτει μια από τις καλύτερες γαστριμαργικές κουζίνες των ΗΠΑ. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα ανάμεσα στις αντίκες και έργα τέχνης του Vizcaya Museum and Gardens, ενώ όσοι από εσάς δεν ενοχλείστε με το να βλέπετε ζώα εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος μπορείτε να περάσετε και από το Jungle Island.



Novi Sad- Serbia

3.Νοβι Σαντ- Σερβία

Από τα πλέον ιστορικά μέρη των Βαλκανίων, η πόλη έχει ακόμα τα σημάδια από τον αιματηρό εμφύλιο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, στις όχθες του Δούναβη, ιδρύθηκε το 1694 από Σέρβους εμπόρους που είχαν κατέβει από το Οχυρό Πετροβαραντίν (Petrovaradin). Κατά την διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό και μεταποιητικό κέντρο όπως επίσης και φάρος της Σερβικής κουλτούρας και πολιτισμού κερδίζοντας το παρατσούκλι «Αθήνα της Σερβίας».

Η πόλη καταστράφηκε κατά την επανάσταση του 1848, αλλά ανέκαμψε και πάλι δυναμικά, αφού πλέον αποτελεί ένα σημαντικό βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Έχει επιλεχθεί ως «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα» για το 2021. Εκτός από το διάσημο Οχυρό που βρίσκεται στη κορυφή του βουνού και βλέπει από ψηλά τον Δούναβη, μην ξεχάσετε να περάσετε και από τα αμέτρητα καφέ και μουσικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στη πόλη.


 Shēnzhèn-China
2.Σενζέν- Κίνα

Βρίσκεται δίπλα στο Ποτάμι των Μαργαριταριών, η πόλη Σενζέν έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες περιοχές της Κίνας και αποτελεί μια από τις αγαπημένες υπερ-μεγαλουπόλεις. Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν μετακομίσει στη πόλη από την δεκαετία του 1980, που αποτελεί πλέον το σπίτι για πολλές μεγάλες επιχειρήσεις.
Μην ανησυχείτε πάντως πως θα ζήσετε συνθήκες Πεκίνου εδώ. Οι απέραντες πεδιάδες που απλώνονται κατά μήκος του Ποταμού δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με τα σύγχρονους ουρανοξύστες και χαρίζουν μια μοναδική εικόνα στους επισκέπτες. Οι τουρίστες πάντως θα περάσουν μια βόλτα από την πόλη που φημίζεται για τις αγορές της, συμπεριλαμβανομένου και του Luohu Commercial City που είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο με ατελείωτες επιλογές ρούχων από διάσημους σχεδιαστές και αλυσίδες.





1.Κοπεγχάγη- Δανία

Όπως αναφέρει και το Lonely Planet, η Κοπεγχάγη αποτελεί την «επιτομή του σκανδιναβικού cool». Αν και αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό για χρόνια, το 2019 θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφτείτε και εσείς την πόλη που φιλοξενεί την «Μικρή Γοργόνα» από το παραμύθι του Κρίστιαν Άντερσεν στο λιμάνι της.
Από τις πλέον παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης, με την σπουδαία αρχιτεκτονική και κήπους που μπορείτε να θαυμάσετε, όπως και το εικονικό Λιμάνι Nyhaven. Οι παλιές περιοχές της Κοπεγχάγης όπως το Jaegersborgade, αναβαθμίζονται και αφήνουν πίσω το σκοτεινό και επικίνδυνο παρελθόν τους. Στην πρωτεύουσα του παραμυθιού, οι... μπαμπούλες δεν έχουν πλέον θέση. Όμως, μπαρ, εστιατόρια και γκαλερί μπορούν πλέον να υπάρχουν παντού.


 Στέφανος Τσουλάκης
Economistas
11/1/2019
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.