Δεν μπορούμε να κάνουμε Γη τον Αρη

Νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα γεωμηχανικής παρέμβασης στον Κόκκινο Πλανήτη ώστε να γίνει φιλικός στον άνθρωπο. Οπως φαίνεται ο Αρης δεν μπορεί να αποκτήσει συνθήκες παρόμοιες με της Γης

Ο Άρης έχει πλησιάσει την Γη στην κοντινότερη απόσταση των
τελευταίων 15 ετών λάμποντας στον νυχτερινό ουρανό επανατροφοδοτώντας έτσι την επιθυμία
του ανθρώπου να τον επισκεφτεί και να βρει τρόπο να δημιουργήσει εκεί μόνιμες κατοικίες. Όμως το περιβάλλον του Αρη είναι κάτι εξαιρετικά εχθρικό όχι μόνο προς τον άνθρωπο αλλά και απέναντι σε κάθε μορφή ζωής ακόμη και μικροβιακής, τουλάχιστον όσον αφορά την επιφάνεια του.

Εχουν εκπονηθεί πολλά σχέδια για το πώς θα μπορούσε ο άνθρωπος να ζήσει στον Αρη. Οι περισσότερες ιδέες έχουν να κάνουν με την δημιουργία οικημάτων που θα προστατεύουν τους κατοίκους τους από τις βλαβερές εξωτερικές συνθήκες του πλανήτη, με την ύπαρξη προηγμένης τεχνολογίας θερμοκηπίων για την καλλιέργεια φρέσκων τροφίμων κλπ. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν ρίξει στο τραπέζι ιδέες που σχετίζονται με τον τομέα της γεωμηχανικής ή στην προκειμένη περίπτωση… αρηομηχανικής.

Να προσπαθήσει δηλαδή ο άνθρωπος να μετασχηματίσει αρχικά τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του Αρη και αν χρειαστεί να κάνει και γεωλογικές παρεμβάσεις ώστε ο πλανήτης να γίνει φιλικός στον άνθρωπο. Μια πρόταση που έχει γίνει πάνω σε αυτή την ιδέα είναι να απελευθερώσουμε τα αέρια που υπάρχουν εγκλωβισμένα στις παγοκαλύψεις στους πόλους του Αρη αλλά και μέσα στα πετρώματα του. Οι θιασώτες αυτής της ιδέας αναφέρουν ότι τα αέρια αυτά και ειδικά το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικές συνθήκες στις οποίες ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει αν όχι το ίδιο άνετα όπως στην Γη πάντως σίγουρα πολύ καλύτερα από ότι μπορεί να το κάνει σήμερα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ ,η διαστημική εταιρεία του οποίου (η Space X) σχεδιάζει επανδρωμένα ταξίδια στον Αρη, έχει προτείνει τον βομβαρδισμό του Αρη με θερμοπυρηνικές βόμβες ώστε να επιτευχθεί αυτή η απελευθέρωση αερίων. Όμως ερευνητές των πανεπιστημίων του Κολοράντο και της Βόρειας Αριζόνα με μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» υποστηρίζουν ότι η ιδέα αυτή ακόμη και αν κάποιος αποφάσιζε να την υλοποιήσει δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.


Οπως φαίνεται ο Αρης δεν μπορεί να αποκτήσει συνθήκες παρόμοιες με της Γης


Η ανάλυση

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι ποσότητες των αερίων στο εσωτερικό του Άρη και ειδικά εκείνες του διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ περιορισμένες. Οι αναλύσεις που έκαναν οι ερευνητές δείχνουν ότι ακόμη και αν με κάποιο τρόπο καταφέρναμε να απελευθερώσουμε όλο το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει εγκλωβισμένο στον Αρη οι μεταβολές στις ατμοσφαιρικές και κλιματικές συνθήκες θα ήταν πολύ μικρές.
Σήμερα εκτός από την βλαβερή κοσμική ακτινοβολία που εισβάλει χωρίς κανένα φυσικό εμπόδιο (όπως συμβαίνει στην Γη) στην επιφάνεια του Αρη οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται όταν πέφτει το σκοτάδι (αλλά και κατά την διάρκεια του χειμώνα) είναι πέριξ των -70 βαθμών Κελσίου. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ακόμη και αν απελευθερωθεί το σύνολο της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που είναι εγκλωβισμένο το όφελος δεν θα είναι περισσότερο από μια αύξηση της θερμοκρασία κατά περίπου δέκα βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση οι θερμοκρασίες θα είναι αντί για -70 βαθμοί Κελσίου -60 βαθμοί Κελσίου. Οπότε ο άνθρωπος θα πρέπει να συνεχίσει να ζει σε απόλυτα προστατευμένους από το εξωτερικό περιβάλλον χώρους και όταν βγαίνει από αυτούς να φορά μόνιμα στολές.


ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ Science
31/7/2018
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.