FIFA 19 Review

Ξεκινώντας το FIFA 19, ένα πράγμα είναι έκδηλο. Η Electronic Arts φέτος έχει κάνει το ποδοσφαιρικό της τίτλο πληρέστερο από ποτέ άλλοτε. Μέχρι πέρυσι τα δικαιώματα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν σε άλλα χέρια, έλλειψη η οποία, αν και δεν κρίνεται σημαντική, ήταν σίγουρα εμφανής. Από εδώ και πέρα όμως τα πράγματα αλλάζουν και το πρώτο ματς του Champions League, με όλες του τις επισημότητες, από τον -κλασικό πλέον- ύμνο
στο τηλεοπτικό σινιάλο μέχρι τα γραφικά στο δείκτη του σκορ φροντίζουν να το τονίσουν.

Αφήνοντας όμως την αλλαγή που έφεραν τα λεφτά της Electronic Arts στην άκρη, θέλαμε να δούμε και εντός του ποδοσφαιρικού γηπέδου ουσιαστικές διαφορές. Και αν το FIFA 19 είναι σε μεγάλο ποσοστό ίδιο με τον προκάτοχό του, υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Χαρακτηριστικότερη αυτών είναι το Active Touch System. Μέσω αυτού ο κάθε ποδοσφαιριστής, ανάλογα με την ικανότητά του, μπορεί να υποδεχθεί μια μπαλιά με διαφορετικό -θεαματικό- τρόπο, για να φύγει γρήγορα στην αντεπίθεση ή να πασάρει γρήγορα την μπάλα, ευνοώντας το γρήγορο ρυθμό που για μια ακόμα φορά χαρακτηρίζει το παιχνίδι της EA Sports.

 


Από την πλευρά του παίκτη, η χρήση του Active Touch System γίνεται με το δεξιό αναλογικό μοχλό και, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν περιπτώσεις που η μπάλα θα χαθεί ειδικότερα από ποδοσφαιριστές χαμηλότερης δυναμικής, η χρήση του με ικανότατους παίκτες οδηγεί σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα θετικά του gameplay των προηγούμενων εκδόσεων ευτυχώς παραμένουν και εδώ. Η μπάλα συμπεριφέρεται με ελαφρώς πιο φυσικό τρόπο, αλλαγή που αντιλαμβανόμαστε κυρίως στον τρόπο που «σκάει» στο γήπεδο έπειτα από κάποια βαθιά σέντρα, αν και ακόμα ωχριά σε σχέση με το αντίπαλο δέος της Konami. Η αμεσότητα στο χειρισμό των παικτών βρίσκεται στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η σειρά, παρά τα νέα animations που προστέθηκαν, τόσο γενικά, όσο και για χάρη του Active Touch System, ενώ και η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να λειτουργεί απολύτως επιθετικά, εκμεταλλευόμενη τους κενούς χώρους στις αντίπαλες άμυνες.

 

Δεν είναι όμως όλα τα ματς γρήγορα και αυτό αδυνατεί να κατανοήσει για ακόμα μια φορά το FIFA 19. Βάζοντας την μπάλα κάτω και προσπαθώντας να παίξουμε πιο αργό, πιο τακτικό ποδόσφαιρο εναντίον μιας κλειστής άμυνας, το FIFA δείχνει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει, ότι έχει σχεδιαστεί με διαφορετική φιλοσοφία εν τέλει. Οι παίκτες που ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη του παιχνιδιού έχουν την τάση να προωθούνται συνεχώς, κάνοντας δύσκολη την προσπάθειά μας να διατηρήσουμε έναν πιο χαμηλό ρυθμό που ενδεχομένως χρειάζεται, ανάλογα με τις ανάγκες του ματς. Χωρίς να δηλώνουμε ότι το θεαματικό ποδόσφαιρο που προάγει το FIFA είναι αρνητικό, δεν είναι όλα τα ματς γρήγορα, ούτε όλες οι ομάδες ικανές να παράγουν τέτοιο αποτέλεσμα. Οι πάσες από την άλλη είναι πιο λεπτομερείς στην υλοποίησή τους, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγξουμε επακριβώς τη κατεύθυνσή τους, ακόμα και όταν προωθούμε τη μπάλα σε κενό χώρο. Μια ακόμα μικρή αλλαγή βρίσκουμε στη λειτουργία του σουτ, στο οποίο έχει προστεθεί ένας μηχανισμός που θυμίζει το active reload του Gears Of War. Πατώντας το πλήκτρο σε σωστό χρονικό σημείο για δεύτερη φορά, το σουτ αποκτά περισσότερη δύναμη, φάλτσο και κατευθύνεται πολύ πιο εύστοχα προς την αντίπαλη εστία. Και αν, σε θεωρητικό επίπεδο, η προσθήκη ακριβέστερων σουτ σε έναν ποδοσφαιρικό τίτλο μόνο καλό θα έκανε, η υλοποίηση της Electronic Arts δεν έρχεται χωρίς το αρνητικό της στοιχείο, που δεν είναι άλλο από το πολύ εύκολο σκοράρισμα. Αυτό στους αγώνες ενάντια σε AI εξισορροπείται, ως ένα βαθμό βέβαια, αφού κερδίσαμε με ελληνική ομάδα τον τελικό του Champions League με οκτώ τελικές, έξι από τις οποίες ήταν εύστοχες και, έξι τέρματα (!) σε επίπεδο δυσκολίας World Class, στατιστικό που περισσότερο exploit θυμίζει παρά αγώνα ποδοσφαίρου. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι δύο καλοί παίκτες του FIFA, σε έναν αγώνα μεταξύ τους, εύκολα θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα τύπου 9-7, που φέρνει περισσότερο σε handball παρά σε ποδόσφαιρο

 


Διαβάστε τη συνέχεια στο Enternity

SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.