Ινδονησία: Βίντεο καταγράφει το τσουνάμι να «χτυπά» σκηνή συναυλίας

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη νέα τραγωδία που βύθισε ξανά στο πένθος την Ινδονησία. Ενδεικτικό είναι το βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που το τσουνάμι χτυπάει τη σκηνή που τα μέλη ενός τοπικού συγκροτήματος έπαιζαν σε χώρο με θαμώνες.

Κραυγές ακούγονται από τους παρευρισκόμενους σε συναυλία που δόθηκε σε πάρτι εταιρείας σε παραλία της Ινδονησίας, την ώρα που το τσουνάμι παρασύρει τα μέλη του
συγκροτήματος πάνω από τη σκηνή, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την χθεσινή καταστροφή που σημειώθηκε στη χώρα.

Περίπου 200 υπάλληλοι της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος Perusahaan Listrik Negara (PLN) και μέλη των οικογενειών τους είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία Τανγιούνγκ Λεσούνγκ για το πάρτι που γινόταν για το τέλος της χρονιάς όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή χθες το βράδυ.

Βίντεο που προβλήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τους ανθρώπους να διασκεδάζουν με τη μουσική του συγκροτήματος και μετά να ουρλιάζουν την ώρα που το τσουνάμι σαρώνει τη σκηνή και παρασύρει τα μέλη της ροκ μπάντας.

Προς το παρόν το Reuters δεν είχε επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τη γνησιότητα του βίντεο.

"Κάτω από το νερό μπορούσα μόνο να προσευχηθώ 'Βοήθησέ με Ιησού Χριστέ μου!", διηγείται ο Ζακ, ένα μέλος της ροκ μπάντας Seventeen, σε ανάρτηση του στο Instagram, για την ώρα που πάλευε κάτω από το νερό.

"Τα τελευταία δευτερόλεπτα μου είχε σχεδόν τελειώσει η αναπνοή", πρόσθεσε, λέγοντας ότι κατάφερε να επιζήσει καθώς κατάφερε να πιαστεί από ένα κομμάτι της σκηνής που είχε καταρρεύσει.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τέσσερα μέλη του συγκροτήματος των Seventeen, ο μπασίστας Άουαλ "Μπάνι" Πουρμπάνι, ο μάνατζερ Όκι Ουιτζάγια, ο κιθαρίστας Χέρμαν Σικουμπάνγκ και το μέλος της παραγωγής Ουτζάνγκ, σύμφωνα με τα μέλη που επέζησαν.

Αγνοείται η τύχη του ντράμερ.

"Χάσαμε τον Μπάνι και τον μάνατζερ Όκι", δηλώνει ο βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος Ρίφιαν "Ίφαν" Φαγιάρσιαχ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προς τους θαυμαστές τους το οποίο ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram.

Παράλληλα εκπρόσωπος της PLN δήλωσε σε συνέντευξη ότι 29 εργαζόμενοι και συγγενείς τους πέθαναν και 13 αγνοούνται.

Οι επιζώντες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες σε κλινικές, αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τζακάρτα γιατί είναι αποκλεισμένες οι οδικές αρτηρίες, δήλωσε μάνατζερ του συγκροτήματος, προσθέτοντας ότι συγκλονίστηκαν "διότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους είχαν πάρει μαζί τις οικογένειές τους (...) Λέγανε ιστορίες και διασκέδαζαν στην παραλία και δεν το περιμέναμε αυτό".

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ





Liberal
23/12/2018



Γιατί δεν υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι;

Οι έρευνες για τους αγνοούμενους και οι διασώσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς στην Ινδονησία, μετά το φονικό τσουνάμι στον πορθμό Σούντα, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει περισσότερες από 280 ανθρώπινες ζωές και είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι να τραυματιστούν και 11.600 να εκτοπιστούν. Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν; Τι προκάλεσε τα φονικά κύματα και κυρίως γιατί δεν υπήρξε προειδοποίηση;
Μία απρόβλεπτη διαδοχή γεγονότων σε συνδυασμό με τις αστοχίες του συστήματος προειδοποίησης εξηγούν τον φονικό χαρακτήρα του τσουνάμι που κατέστρεψε τις ακτές του Στενού του Σοντ στην Ινδονησία, εξηγούν εμπειρογνώμονες και αρχές.

Το φονικό κύμα έπληξε με την καταστροφική του μανία το βράδυ του Σαββάτου τις ακτές και στις δύο πλευρές του στενού που χωρίζει της νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, καταλαμβάνοντας εξαπίνης τους κατοίκους, αλλά και το σύστημα παρακολούθησης.

Σε μία σειρά από tweet, τα οποία στην συνέχεια σβήστηκαν για να αντικατασταθούν από την έκφραση συγγνώμης, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών έδινε τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι» την ώρα που το παλιρροϊκό κύμα κατευθυνόταν προς τις νότιες ακτές της Σουμάτρα και το δυτικό άκρο της Ιάβας.

«Η απουσία συστήματος έγκαιρου συναγερμού εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν εντοπίσθηκε το τσουνάμι», παραδέχεται ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο. «Τα σήματα έλευσης ενός τσουνάμι δεν ανιχνεύθηκαν και οι άνθρωποι δεν είχαν τον χρόνο να απομακρυνθούν».
Η Ινδονησία είναι η πλέον ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές χώρα του κόσμου. Σχηματισμένο από την σύγκλιση τεκτονικών πλακών, το αρχιπέλαγος βρίσκεται στη ζώνη του πυρός του Ειρηνικού, μία περιοχή με υψηλή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα
Οι σταθμοί μέτρησης της παλίρροιας και η μοντελοποίηση των δεδομένων είναι τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις ινδονησιακές υπηρεσίες για την πρόβλεψη των τσουνάμι, που εκδηλώνονται κυρίως έπειτα από σεισμούς.

Ακόμη και όταν όλοι οι σταθμοί παρακολούθησης βρίσκονται σε λειτουργία, οι αστοχίες του δικτύου είναι πολύ σημαντικές. Οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν παρά ελάχιστο χρόνο για να φύγουν. Οι προσπάθειες για την βελτίωση του συστήματος δεν καρποφορούν εξαιτίας πλήθους προβλημάτων, από την έλλειψη εξοπλισμού μέχρι τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η καταστροφή αποτελεί συνέπεια μίας μέτριας ισχύος έκρηξης του ηφαιστείου Ανακ Κρακατόα, που βρίσκεται στο Στενό του Σοντ. Η έκρηξη προκάλεσε υποθαλάσσια κατολίσθηση μέρους του ηφαιστείου και την μετατόπιση τεράστιων ποσοτήτων νερού.

«Δεν υπήρχε χρόνος για να τρέξεις»

«Τέτοια σήματα δεν θα είχαν ανιχνευθεί από το σύστημα έγκαιρου συναγερμού της Ινδονησίας, διότι είναι κατασκευασμένο για να ανιχνεύει τσουνάμι που προκαλούνται από σεισμούς», λέει ο Ρίτσαρντ Τιού, του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Ινδονησία: «Έτρεχα για να σωθώ από τα τεράστια κύματα» 24/12 08:54
 
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.