Γιακούτσκ:Tο πιο παγωμένο μέρος του κόσμου

Η απότομη αλλαγή καιρού και ο «χιονιάς» ήρθε λίγο απότομα και παρότι ταιριάζει ιδανικά με τα Χριστούγεννα, πολλοί είναι αυτοί που δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι και νιώθουν το κρύο στο πετσί τους. Τι να πουν κι οι κάτοικοι στο Οϊμιάκον στη Ρωσία που θεωρείται το πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη;

Το Γιακούτσκ των 270.000 κατοίκων είναι η πιο κρύα μεγαλούπολη του πλανήτη. Βρίσκεται επίσης στη Σιβηρία και ανήμερα
Χριστουγέννων του 2018 το θερμόμετρο δείχνει -32 βαθμούς Κελσίου.


Τι να πουν όμως και στο Οϊμιάκον όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -50 βαθμούς Κελσίου ενώ το ρεκόρ των χαμηλότερων θερμοκρασιών σημειώθηκε το 1924 όταν τα θερμόμετρα έδειξαν -71 βαθμούς!

Στο ρωσικό χωριό Οϊμιάκον δεν ζουν ένας και δύο, αλλά περίπου 500 γενναίοι, που τους ενώνει η μάχη για την καθημερινή.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τον ποταμό Οϊμιάκον και εντελώς ειρωνικά σημαίνει «νερό που δεν έχει παγώσει», λόγω των θερμών ιαματικών νερών που έχει το χωριό.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η νύχτα διαρκεί 21 ώρες το 24ωρο και η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους -50°C. Εκεί, έχει καταγραφεί η χαμηλότερη ποτέ θερμοκρασία σε ανθρώπινο οικισμό, οι -67,7 βαθμοί Κελσίου που άγγιξε ο υδράργυρος το 1933. Θεωρείται το πιο παγωμένο κατοικήσιμο μέρος της Γης, καθότι στην Ανταρκτική δεν ζει μόνιμα κανείς.

Οι άνθρωποι που ζουν στο Oymyakon χρησιμοποιούν βοηθητικά κτίσματα, διότι το έδαφος είναι πολύ παγωμένο για να εγκατασταθούν συστήματα αποχέτευσης ενώ καταναλώνουν κρέας και ψάρια μια και τα φυτά δεν ευδοκιμούν σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας μοναδικός δρόμος που διασχίζει την περιοχή ονομάζεται «οδός των οστών». Μάλιστα το κρύο είναι τόσο, που οι τουαλέτες χτίζονται σε εξωτερικό χώρο, αφού η παγωνιά δεν επιτρέπει την κατασκευή υδραυλικών συστημάτων.

Τον Ιανουάριο του 2013 ο Νεοζηλανδός φωτογράφος Άμος Τσαπλ, ταξίδεψε για δύο μέρες στο Οϊμιάκον, προκειμένου να απαθανατίσει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Όταν κάποια στιγμή κατάφερε να σκαρφαλώσει σε ένα λόφο για να τραβήξει μια πανοραμική λήψη, δεν περίμενε ότι η εμπειρία του έβγαινε ξινή. «Μέχρι να κατέβω ο αντίχειράς μου είχε παγώσει. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες το δέρμα μου ξεφλούδιζε λες και είχα υποστεί ηλιακό έγκαυμα».



Madata
25/12/2018


 
http://s.enet.gr/resources/2014-02/38-4-thumb-large.jpg
Μια επίσκεψη στο βασίλειο του ψύχους δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που κάνουν την αποκοτιά


ΓΙΑΚΟΥΤΣΚ Η πρωτεύουσα του ψύχους

Στο χωριό Οϊμιακόν τον Γενάρη του 1926 καταγράφτηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία του βορείου ημισφαιρίου, ήτοι μείον 72,2 βαθμοί Κελσίου!
Το κρύο ταιριάζει στη Σιβηρία και το Γιακούτσκ είναι η πρωτεύουσα του ψύχους. Εκεί όπου, όταν το θερμόμετρο δείχνει μέχρι και μείον 45 βαθμούς Κελσίου, για τους κατοίκους της πόλης, που ξεπερνούν τις 270.000 ψυχές, δεν κάνει... ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Η ζωή συνεχίζεται φυσιολογικά, ακολουθώντας τους καθημερινούς της ρυθμούς. Τα σχολεία, τα καταστήματα, τα εργοστάσια, οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν απρόσκοπτα και όλες οι συγκοινωνίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς κυκλοφορούν κανονικά.
Η θερμοκρασία πρέπει να πέσει κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, για να κλείσουν τα νηπιαγωγεία. Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων όμως πρέπει να περιμένουν το θερμόμετρο να κατέβει άλλους πέντε βαθμούς, να δείξει δηλαδή κάτω από τους μείον 55, για να πάρουν... ρεπό. Οσο για τα γυμνασιόπαιδα, έχουν εξαιρεθεί των «θερμοκρασιακών ευεργετημάτων».

Βρέξει-χιονίσει...
 
Πράγμα που σημαίνει ότι στην «πρωτεύουσα του ψύχους» τα μαθήματα γίνονται... βρέξει-χιονίσει και ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες. Βέβαια, όταν το θερμόμετρο κατρακυλήσει στα τάρταρα των μείον 60 (και βάλε...), τότε σχεδόν άπαντες παίρνουν άδεια από τη σημαία, κάθονται σπίτια τους και το τσούζουν με βότκα.
Τον τίτλο της πιο παγωμένης πόλης του πλανήτη το Γιακούτσκ τον κατέκτησε με το... θερμόμετρό του. Τον Γενάρη εδώ, στο Γιακούτσκ δηλαδή, η μέση θερμοκρασία είναι 40,9-41,6 βαθμοί Κελσίου, πάντα υπό το μηδέν. Ανατολικά από την πρωτεύουσα, στο χωριό Οϊμιακόν τον Γενάρη του 1926 καταγράφθηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία του βορείου ημισφαιρίου, ήτοι μείον 72,2 βαθμοί Κελσίου!

Το Γιακούτσκ, η πρωτεύουσα της αυτόνομης Δημοκρατίας της Γιακουτία, δεν είναι μόνο «πρωτεύουσα του ψύχους», αλλά και η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο. Ο πληθυσμός της Γιακουτίας δεν φτάνει καν το ένα εκατομμύριο, αλλά ζει σε μια έκταση σχεδόν ίση με της Ινδίας!
Η πόλη βρίσκεται 450 χιλιόμετρα κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο και είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη που έχει χτιστεί σε συνθήκες permafrost, όπως λένε οι γεωλόγοι. Δηλαδή σε μόνιμα παγωμένο έδαφος και υπέδαφος. Το μόνιμα παγωμένο έδαφος του Γιακούτσκ έχει συμβάλει στη διατήρηση πολλών μαμούθ που κάποτε περιπλανιόνταν στη Σιβηρία. Το μουσείο παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με τα πολλά και πολύ αξιόλογα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή, προϊστορικών κυρίως ζώων.
Η πόλη ιδρύθηκε στα 1632, αλλά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα κοζάκικο οχυρό και έτσι παρέμεινε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1880. Τότε ανακαλύφθηκαν τα σπουδαία κοιτάσματα χρυσού και πολύτιμων λίθων και ήταν χιλιάδες εκείνοι που αψήφησαν το απόκοσμο ψύχος και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, με την ελπίδα του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού.


  

Στο Γιακούτσκ, αλλά και σε ολόκληρη την αυτόνομη δημοκρατία, και παρά το εξωπραγματικό κρύο, η ζωή δεν αλλάζει ρυθμούς Σήμερα, από τα ορυχεία της περιοχής εξάγεται το 25% της διεθνούς παραγωγής ακατέργαστων διαμαντιών. Επίσης, άφθονα είναι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 50% του πληθυσμού αποτελείται από τις ιθαγενείς φυλές Γιακούτ, Εβενκ και Ιβεν και το υπόλοιπο ποσοστό, κυρίως από Ρώσους και Ουκρανούς.
Ραγδαία ήταν και η βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης στα χρόνια του Ιωσήφ Στάλιν. Λίγο τα καταναγκαστικά έργα, λίγο τα προνόμια που έδινε το σοσιαλιστικό κράτος σε όσους -ιδιαίτερα στους νέους- πήγαιναν να εργαστούν και να ζήσουν εκεί (πληρώνονταν σε δολάρια). Ετσι, χιλιάδες ψυχές ρίζωσαν στο παντοτινό χιόνι και η πόλη έγινε μεγάλο βιομηχανικό και επιστημονικό κέντρο.
Στις μέρες μας, δέλεαρ για τους νέους επιστήμονες είναι τα ερευνητικά τμήματα του κρατικού πανεπιστημίου. Το Ινστιτούτο Κοσμοφυσικής Ερευνας έχει εγκαταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους ανιχνευτές συγκέντρωσης κοσμικής ακτινοβολίας. Επίσης, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Παγωμένου Εδάφους, που αναπτύχθηκε με στόχο τη λύση σοβαρών και υψηλού κόστους προβλημάτων, συνδεδεμένων με την κατασκευή κτηρίων πάνω σε παγωμένο έδαφος.

Στο Γιακούτσκ, αλλά και σε ολόκληρη την αυτόνομη Δημοκρατία, και παρά το εξωπραγματικό κρύο, η ζωή δεν αλλάζει ρυθμούς. Κι αν οι εκ των πραγμάτων σκληροτράχηλοι κάτοικοι της Σιβηρίας μοιάζουν να βγαίνουν νικητές από την άγρια σύγκρουσή τους με τη μητέρα φύση, αυτή δεν ξεχνά και συχνά πυκνά αντεπιτίθεται και -δυστυχώς για τους κατοίκους- με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το 2001 ήταν μια χρονιά που δεν θα την ξεχάσουν εύκολα, καθώς η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας έλιωσε τα χιόνια και τα νερά παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους.

Για όσους αρέσκονται στο -έστω και ευκαιριακό- «ζην επικινδύνως», το Γιακούτσκ και το χωριό Οϊμιακόν είναι ταξιδιωτικοί προορισμοί πρώτης γραμμής. Μπορεί οι συγκοινωνίες, οδικές και σιδηροδρομικές, να είναι σχεδόν ανύπαρκτες, όμως το αεροδρόμιο της πόλης αποτελεί εγγύηση. Οχι μόνο δεν κλείνει ποτέ, αλλά έχει και ένδοξη ιστορία. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν το αεροδρόμιο όπου τα συμμαχικά πολεμικά αεροπλάνα σταματούσαν για ανεφοδιασμό.


   

Εκτός από το αεροδρόμιο, βασικός συγκοινωνιακός άξονας είναι ο ποταμός Λένα. Το χειμώνα, που είναι παγωμένος, χρησιμοποιείται ως αυτοκινητόδρομος και μάλιστα ταχείας κυκλοφορίας! Από την άνοιξη και μετά, οπότε λιώνουν οι πάγοι, ο ποταμός γίνεται φυσικά πλωτός.
Είναι τόσο άγριο ποτάμι, ώστε -σε συνδυασμό με το τεράστιο πλάτος του- ούτε οι Σοβιετικοί κατάφεραν να το δαμάσουν. Σε ολόκληρο το μήκος του, που φτάνει τα 4.400 χιλιόμετρα, δεν υπάρχει ούτε μία γέφυρα! Υπάρχουν όμως πολλά πορθμεία. Ο μύθος μάλιστα θέλει τον Βλαδίμηρο Ιλιτς Ουλιάνοφ να υιοθέτησε το ψευδώνυμο Λένιν από τον ομώνυμο ποταμό. Και αυτό, εξαιτίας της ισχυρότατης και αντίθετης -προς τους άλλους ποταμούς- ροής του.

Σκληρά καρύδια
 
Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, οι κάτοικοι της Γιακούτια είναι σκληρά καρύδια. Στην υπαίθρια αγορά και με το θερμόμετρο στους 50 βαθμούς υπό το μηδέν, οι πωλητές και οι πωλήτριες συχνά δεν φορούν γάντια! Βέβαια, γνωρίζουν και δεν κάνουν το λάθος να πιάσουν οποιοδήποτε μέταλλο, διότι αυτό θα κολλήσει και θα τους κάψει τα χέρια. Επίσης, δεν φορούν γυαλιά, καθώς κι αυτά κολλάνε στο δέρμα και τα εγκαύματα είναι αναπόφευκτα. Τέλος, όταν παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, δεν σβήνουν τη μηχανή. Αν από λάθος το κάνουν, σε χρόνο ρεκόρ θα παγώσει και θα πάρει μπροστά ξανά... την άνοιξη.
Επίσης, κανένας σε ολόκληρη την επικράτεια της Γιακούτια δεν έχει οικολογικές ευαισθησίες, όσον αφορά τουλάχιστον τις γούνες, αφού φορούν όλοι. Ενας άλλος μύθος λέει ότι οι περισσότερες νεαρές γυναίκες μέσα από τη γούνα φορούν μόνο τα εσώρουχά τους. Πάντως, σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια επικρατεί η άποψη πως οι άντρες και οι γυναίκες του Γιακούτσκ είναι πιο ενδοτικοί στο σεξ...
Οπως και να 'χει, μια επίσκεψη στο βασίλειο του ψύχους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που κάνουν την αποκοτιά.







Η πιο κρύα πόλη του κόσμου ζει στους -50C -Το παγωμένο Γιακούτσκ της Σιβηρίας με 200.000 κατοίκους

«Στους -5 βαθμούς Κελσίου, το κρύο είναι σχεδόν αναζωογονητικό και ένα κασκόλ με έναν σκούφο είναι όλα όσα χρειάζονται για να μείνεις ζεστός. Στους -20 παγώνεις και ο κρύος αέρας αρχίζει να κάνει δύσκολο το να μην βήχεις.
Στους -35 ο αέρας είναι τόσο κρύος ώστε μουδιάζει όποιο σημείο του δέρματος σου δεν είναι καλυμμένο, κάνοντας τα κρυοπαγήματα συνεχή απειλή. Και στους -45 ακόμη και το να φοράς γυαλιά είναι επίφοβο: Το μέταλλο κολλά στα μάγουλα και θα σκίσει κομμάτια από την σάρκα όταν αποφασίσεις να τα βγάλεις».
Ετσι αρχίζει το ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα The Independent στο παγωμένο Γιακουτσκ, την πιο κρύα κατοικημένη περιοχή του κόσμου, η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Σιβηρία με 200.000 κατοίκους, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι διάσημη για δύο πράγματα: «Οτι εμφανίζεται στο γνωστό επιτραπέζιο Risk και το ότι μπορεί πολύ πειστικά να ισχυριστεί ότι είναι η πιο κρύα πόλη της γης. Τον Ιανουάριο, τον πιο παγωμένο μήνα, η μέση υψηλότερη τιμή είναι περίπου γύρω στους -40 βαθμούς Κελσίου, αφήνοντας την πόλη ''τυφλή'' από την ομίχλη η οποία περιορίζει την ορατότητα στα 10 μέτρα. Οι κουκουλωμένοι με γούνες ντόπιοι κάτοικοι μαζεύονται στην κεντρική πλατεία η οποία έχει ένα παρατημένο χριστουγεννιάτικο δένδρο και ένα άγαλμα του Λένιν, με ένα χέρι σηκωμένο να δείχνει μπροστά, μάλλον ανεπηρέαστος από το κρύο».

Ο δημοσιογράφος της Independent, αναφέρει πως όταν ντύθηκε όσο πιο ζεστά μπορούσε -σαν τον άνθρωπο της Μισελέν υποστηριζει-, άντεξε μόλις 13 λεπτά στο κρύο κλίμα της πόλης και όπως αναφέρει οι κάτοικοι του Γιακούτσκ θεωρούν την θερμοκρασία -40 βαθμών Κελσίου, «όχι και τόσο κρύα», ενώ ακόμη συζητούν για τον «ζεστό» Νοέμβρη όπου η θερμοκρασία ήταν...μόλις -25 βαθμοί.



Ωστόσο αυτή η περιοχή είναι «ευλογημένη» σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθώς αν και είναι παγωμένη, έχει αρκετές λίμνες και ποταμούς ενώ η επαρχία της Γιακουτίας με τους περίπου 1 εκατ. κατοίκους, φημίζεται ότι έχει «όλα τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα» και πάρα πολλά ορυκτά κοιτάσματα όπως χρυσό και διαμάντια.





Οι κάτοικοι κατά κύριο λόγω οδηγούν μεταχειρισμένα Ιαπωνικά αυτοκίνητα, τα οποία αντέχουν καλύτερα στο κρύο, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο να αφήνουν τις μηχανές αναμμένες προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν τα αμάξια.
Τα κύρια προϊόντα που προτιμούν οι κάτοικοι της παγωμένης αυτής πόλης, είναι τα παγωμένα ψάρια, τα ελάφια, το χοιρινό και οι καρδιές και το κρέας αλόγων, προϊόντα τα οποία πωλούνται στην κεντρική αγορά της πόλης, καθώς και γούνες και παλτά. «Ενα καλό παλτό στην πόλη αυτή, μπορεί να είναι ακριβό, αλλά είναι μια καλή επένδυση που θα κρατήσει χρόνια», σημειώνει η αγγλική εφημερίδα.



Το καλοκαίρι, οι κάτοικοι του Γιακουτσκ προετοιμάζονται για τον σκληρό χειμώνα που θα έρθει, διορθώνουν τις καμινάδες και τους σωλήνες θέρμανσης, ενώ στοκάρουν τα σπίτια για να αντέξουν τον σκληρό χειμώνα.

φωτογραφίες: Independent
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Yakutsk_1_%28synchroswimr%29.jpg
Γιακούτσκ, el.wikipedia
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/RusAsian_bank_Yakutsk.jpg
Οδός Iakoutsk, fr.wikipedia
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Saysary_lake.jpg/1280px-Saysary_lake.jpg
Λίμνη Saysary, ru.wikipedia
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Yakutsk_Sakha_theatre_square.jpg
Sakha πλατεία θεάτρου, ru.wikipedia



SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.