Αυτή είναι η “σκοτεινή” ιστορία του “καταφυγίου” του Χίτλερ!

Στις αρχές του 1945 ήταν πλέον σαφές στην πλευρά των Γερμανών πως ο πόλεμος έχει κριθεί και ότι οι τελευταίοι αυτοί μήνες ήταν διαδικαστικοί προτού ο κλοιός φτάσει στο "απροχώρητο" από τους Συμμάχους. Ο Χίτλερ ωστόσο, ο ηγέτης των Ναζί δεν φαινόταν πεπεισμένος αλλά στις 16 Ιανουαρίου πήρε την απόφαση να "αποδράσει" στο καταφύγιό του το γνωστό "Führerbunker".

Μετά το τέλος του πολέμου, στο φως της δημοσιότητας βγήκαν αποκαλυπτικά πλάνα, που πραγματικά συγκλονίζουν απεικονίζοντας το μέρος στο οποίο έζησαν οι ναζιστές ηγέτες τις τελευταίες στιγμές τους με τις οικογένειες τους. Ποια όμως και η ιστορία του "καταφυγίου" ;
Το καταφύγιο του Χίτλερ βρισκόταν στη πρωτεύουσα της Γερμαίας, στο Βερολίνο, 120 μέτρα μακριά από το κτίριο της Καγκελαρίας. Ήταν μέρος ενός πιο σύνθετου υπόγειου καταφυγίου, που κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, το 1936 και το 1944. Ο Χίτλερ μεταφέρθηκε εκεί τον Ιανουάριο του 1945 και έγινε το κέντρο διοίκησης των Ναζί μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη. Εκεί ο Χίτλερ παντρεύτηκε την Εύα Μπράουν στο τέλος του Απριλίου του 1945, λίγο πριν αυτοκτονήσουν και οι δύο
Είχε κατασκευαστεί αρχικά ως προσωρινό καταφύγιο για τον Χίτλερ από τους εναέριους βομβαρδισμούς. Καθώς οι βομβαρδισμοί στο Βερολίνο γινόντουσαν πιο εντατικοί, το καταφύγιο επεκτάθηκε ώστε να παρέχει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διαμονής.
Αποτελούνταν από δύο ξεχωριστά καταφύγια, το Vorbunker που κατασκευάστηκε το 1936 και βρισκόταν 6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και το Führerbunker που βρισκόταν 2.5 μέτρα κάτω από το πρώτο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1944 και ήταν αρκετά πιο ενισχυμένο από το πρώτο. Αποτελούνταν από 30 μικρά δωμάτια που προστατεύονταν περιφερειακά από τσιμεντένιο τοίχο πάχους 3-4 μέτρων.
Ήταν διακοσμημένο με πολυτελή έπιπλα και πίνακες, όπως επίσης πολυτελή ήταν τα δωμάτια του Χίτλερ (γραφείο, υπνοδωμάτιο, χώρος αναμονής) και το δωμάτιο της Εύα Μπράουν
Ο Χίτλερ μεταφέρθηκε μόνιμα εκεί στις 16 Ιανουαρίου του 1945. Μαζί του διέμενε και προσωπικό, όπως μάγειρες, γραμματείς, τηλεφωνητές κτλ. Τον Απρίλιο, μεταφέρθηκαν εκεί η Εύα Μπράουν, ο Joseph Goebbels με τη σύζυγό του και τα έξι τους παιδιά, οι οποίοι όμως έμεναν στο Vorbunker. Καθώς το Βερολίνο βομβαρδιζόταν τακτικότερα, ο Χίτλερ παρέμενε περισσότερες ώρες μέσα στο καταφύγιο.
Στις 19 Απριλίου, ο Κόκκινος Στρατός είχε περικυκλώσει το Βερολίνο και στις 20 Απριλίου, ο Χίτλερ έκανε την τελευταία του βόλτα στην επιφάνεια και παρασημοφόρησε με τον Σιδηρό Σταυρό μέλη της Νεολαίας του Χίτλερ.
Καθώς συνειδητοποιούσε οτι το τέλος του πολέμου είχε φτάσει, αποφάσισε να παντρευτεί την Εύα Μπράουν, τα μεσάνυχτα της 29ης Απριλίου. Το απόγευμα της επόμενης μέρας ο Χίτλερ αυτοκτόνησε με όπλο και η Εύα Μπράουν δηλητηριάστηκε με υδροκυάνιο.
Και οι δύο θάφτηκαν στον κήπο της Καγκελαρίας και σύμφωνα με τις οδηγίες του Χίτλερ, νέος ηγέτης της Γερμανίας έγινε ο Joseph Goebbels. Οι Σοβιετικοί κατέλαβαν το καταφύγιο στις 3 Μαίου
Το κτίριο της Καγελαρίας είχε ισοπεδωθεί από τους Σοβιετικούς μέχρι το 1945, σε μια προσπάθεια να εξαφανιστούν τα σημάδια του Ναζισμού. Το μεγαλύτερο μέρος του καταφυγίου διασώθηκε μέχρι και το 1959, όταν και η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας αποφάσισε να το καταστρέψει ολοκληρωτικά.
Κανένα αναγνωριστικό δεν υπήρχε μέχρι το 2006. Τον Ιούνιο του 2006 κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλου, ένας ενημερωτικός πίνακας με πληροφορίες και σχεδιάγραμμα του χώρου αναρτήθηκε στο σημείο που βρισκόταν το καταφύγιο

Δείτε τις φωτογραφίες:



















SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.