Ο καθαρισμός του βυθού στη Θάσο και το μεγάλο πρόβλημα που ήρθε στο φως

«Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική»

Ένας διήμερος θαλάσσιος καθαρισμός στη Θάσο από την περιβαλλοντική οργάνωση «iSea» αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού και ιδιαίτερα στον βυθό, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη της ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά
κυρίως εκείνων που σχετίζονται με τη θάλασσα, βιοπορίζονται από αυτήν, και γενικότερα η θάλασσα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Δούμπας, υπεύθυνος του προγράμματος «Φροντίζουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου», το οποίο πραγματοποιείται με του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α. Κ. Λασκαρίδη», η εικόνα του βυθού στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Καλλιράχης ήταν σχεδόν αποκαρδιωτική, καθώς ο βυθός σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος λόγω του ελλιμενισμού εκεί πολλών αλιευτικών και τουριστικών σκαφών.

«Ο καθαρισμός του βυθού, σε συνεργασία με το καταδυτικό κέντρο CAT (Center Action Thassos Dive Center)», σημείωσε ο κ. Δούμπας, «αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος, καθώς ανασύρθηκαν από κονσέρβες και πλαστικά μπουκάλια, μέχρι ένα ποδήλατο, παλιές μπαταρίες, λάστιχα και άλλα μεγάλα αντικείμενα. Δυστυχώς η χρήση για την οποία προορίζονται, αλλά και η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα αντικείμενα υποδεικνύει ότι πολλά από αυτά, κατά πάσα πιθανότητα, προέρχονται από τα ίδια τα σκάφη. Από τα καΐκια και τα τουριστικά σκάφη είναι λογικό να προκύπτει μεγάλος όγκος απορριμμάτων, αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να πετιούνται στη θάλασσα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι φορείς, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των σκαφών, να συμβάλλουν στην απομάκρυνση και τη σωστή διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων, που προκύπτουν από τα σκάφη. Η λύση πάντως δεν είναι να πετιούνται στη θάλασσα».

Ο καθαρισμός πριν από δύο χρόνια και ο όγκος των σκουπιδιών



Ανάλογος καθαρισμός του βυθού έγινε και πριν από δυο χρόνια, όμως ο όγκος των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκε σε αυτό το διάστημα στον βυθό φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος και πόσο μεγάλη είναι πλέον η ανάγκη για ενημέρωση πάνω σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ:
Newsbeast
15/10/2019

SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.