Φωτογραφίες που συγκλόνισαν, φωτογραφίες που έχουν να αφηγηθούν το θάρρος, την ανδρεία, τη ανθρωπιά, μία
ανθρώπινη ιστορία Φωτογραφίες που αποτύπωσαν στο χρόνο την αδικία,τα δεινά του πολέμου, τη διαμαρτυρία την αντίσταση, τον αποχωρισμό, τη χαρά, τον πόνο, τη λησμόνια, τη λαχτάρα, την ευτυχία ή
την δυστυχία, μία ιστορία αγάπης ή μίσους. Η χωή και ο θάνατος..
Φωτογραφίες που θα θυμόμαστε για πάντα..
Αδερφές που ποζάρουν στην ίδια στάση, σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής τους. Κι από τρεις γίνονται δύο.
Βετεράνος του Ρώσικου Στρατού γονατίζει συγκινημένος μπροστά στο τανκ εντός του οποίου πολέμησε.
Βετεράνος του Pearl Harbor αγκαλιάζει βετεράνο του Ιράκ, ο οποίος έχασε το μάτι, το χέρι και το πόδι του, έπειτα από έκρηξη βόμβας στο Ιράκ το 2004
Το 4 μηνών βρέφος που σώθηκε από το τσουνάμι της Ιαπωνίας.
Γάλλος πολίτης ξεσπάει σε κλάματα στην είδηση ότι Ναζί καταλαμβάνουν το Παρίσι.
Ο κρατούμενος πολέμου Horace Greasley προκαλεί τον Heinrich Himmler κατά τη διάρκεια επιθεώρησής του στο στρατόπεδο. Ο νεαρός είχε δραπετεύσει τουλάχιστον 200 φορές από το στρατόπεδο για να συναντήσει κρυφά μια Γερμανίδα την οποία είχε ερωτευτεί.
Πυροσβέστης δίνει νερό σε ένα κοάλα κατά τη διάκεια των πυρκαγιών στη Victoria της Αυστραλίας το 2009.
Ο Robert Peraza υποκλίνεται μπροστά στο όνομα του γιού του στο 9/11 Memorial του World Trade Center.
Η Jacqueline Kennedy, με το Chanel σακάκι της, λίγο μετά τη δολοφονία του συζύγου της. Το πανωφόρι της έχει ακόμα κυλίδες αίματος.
Η 5χρονη Tanisha Blevin κρατάει το χέρι της 105χρονης Nita LaGarde, έχοντας μόλις εγκαταλήψει το κέντρο όπου έμεναν στη Νέα Ορλεάνη. Είναι και οι δύο θύματα του τυφώνα Κatrina.
Ένα κορίτσι στην πόλη Nihonmatsu,που βρίσκεται σε καραντίνα για προ-συμπτωματικό έλεγχο ραδιενέργειας, συναντάει το σκύλο της μέσα από το παράθυρο.
Οι δημοσιογράφοι Euna Lee και Laura Ling επανενώνονται με τις οικογένειες τους έπειτα από 12 χρόνια ομηρίας στη Βόρειο Κορέα.Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη Βόρειο Κορέα και καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια σκληρής εργασίας. Ύστερα από μια επιτυχή διπλωματική παρέμβαση των ΗΠΑ, οι δύο γυναίκες επέστρεψαν στις οικογένειές τους, στην Καλιφόρνια.
Η Terri Gurrola ξανασυναντά την κόρη της έπειτα από 7 μήνες θητείας στο Ιράκ.
“La Jeune Fille a la Fleur”( το νέαρό κορίτσι με το λουλούδι)|21 Οκτωβρίου 1967: Ένα λουλούδι χαρίζεται από διαδηλώτρια σε αστυνομικό, ως ένδειξη ειρήνης, σε διαμαρτυρία γα τον πόλεμο στο Βιετνάμ.
Ο Harold Whittles ακούει για πρώτη φορά στη ζωή του, με βοήθεια ακουστικού.
Η Helen Fisher αποχαιρετά τον ξάδελφό της, DouglasHalliday , στη νεκροφόρα που μεταφέρει το σώμα του εικοσάχρονου στην πόλη Wootton Bassett της Αγγλίας. Πάνω από 309 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν από το 2001
Αμερικανικά στρατεύματα κατά την απόβαση στη Νορμανδία, στις 6 Ιουνίου 1944.Στις 5 Ιουνίου συμμαχικά πλοία ξεκίνησαν από την ανατολική Αγγλία με κατεύθυνση τις βόρειες ακτές της Γαλλίας.
Τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6ης Ιουνίου, γνωστής και ως D-day, οι στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από πέντε παραλίες στη βόρεια Γαλλία, που είχαν τα κωδικοποιημένα ονόματα Γιούτα, Ομάχα, Γκολντ, Τζούνο και Σουόρντ.
Οι συμμαχικές δυνάμεις έδρασαν συντονισμένα εξαπολύοντας εναέρια, θαλάσσια και χερσαία επίθεση και περίπου 156.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία στα πλαίσια της επιχείρησης Overlord, που άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δυτικό ευρωπαϊκό μέτωπο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα συμμαχικά πλοία βομβάρδιζαν τις θέσεις των Γερμανών, ενώ τα ξημερώματα τους συνέδραμαν τα μαχητικά αεροπλάνα της Μεγάλης Βρετανίας.
Με το πρώτο φως της αυγής αλεξιπτωτιστές έπεσαν επίσης στην πόλη Σεντ Μερ Εγκλίζ,η οποία ήταν η πρώτη γαλλική πόλη που απελευθερώθηκε από τους ναζί.
Στις 6.30 το πρωί αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες στις παραλίες Γιούτα και Ομάχα και ακολούθησαν οι Βρετανοί και οι Καναδοί μία ώρα αργότερα στις παραλίες Γκολντ, Τζούνο και Σουόρντ.
Οι συμμαχικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πάρουν την πόλη Καέν, η οποία αποτελούσε στόχο-κλειδί.Ωστόσο, μέχρι το τέλος της ημέρας, τα στρατεύματα είχαν πάρει τις κατάλληλες θέσεις ώστε να αρχίσουν την προέλαση προς τη γαλλική ενδοχώρα.
Γερμανός κρατούμενος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφήνεται ελεύθερος και συναντά την κόρη του. Είχε να τη δει από όταν ήταν ενός έτους.
Παγκόσμιο κύπελλο Μεξικού 1970. Ένας λευκός και ένας μαύρος ανταλλάσσουν φανέλες. Ηθελημένα ή όχι, στέλνουν ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, που ακόμη ήταν έντονος σε όλο τον πλανήτη. Ο λευκός είναι ο θρυλικός ποδοσφαιριστής της Αγγλίας, Μπόμπι Μουρ. Ο μαύρος είναι ο θρυλικότερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ο Πελέ. Στην εθνική Αγγλίας δεν αγωνιζόταν κανένας μαύρος ποδοσφαιριστής! Το ποδόσφαιρο ήταν ακόμη ένα άβατο για τους μαύρους αθλητές Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 7 Ιουνίου του 1970 από τον Βρετανό φωτογράφο Τζον Βάρλεϊ, μετά τον φοβερό αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό. Η Βραζιλία κέρδισε 1-0 και στη συνέχεια κέρδισε και το κύπελλο, νικώντας την Ιταλία. Αμοιβαίος σεβασμός, ευγενής άμιλλα και ποδοσφαιρικό υπερθέαμα. Εκείνες ήταν οι κορυφαίες μέρες του ποδοσφαίρου! Σε αυτό το παιχνίδι όλοι εντυπωσιάστηκαν από ένα αριστοτεχνικό τάκλιν του Μουρ και την επική απόκρουση του Βρετανού τερματοφύλακα, Γκόρντον Μπανκς.
Ένας Σουδανός στρατιώτης από το Στρατό Απελευθέρωσης βρίσκεται σε στάση προσοχής την παραμονή ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν.
Ο Greg Cook αγκαλιάζει τη σκυλίτσα του Coco, όταν τη βρήκε μέσα στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Αλαμπάμα, το οποίο χτυπήθηκε από τον ανεμοστρόβιλο, το Μάρτιο του 2012.
Ανατολή της Γης: Μια φωτογραφία τραβηγμένη από τον αστροναύτη William Anders κατά την διάρκεια της αποστολής Απόλλων 8το 1968.
Η εμβληματική φωτογραφία του "Ανθρώπου των τανκς". Πρόκειται για έναν άγνωστο επαναστάτη που στάθηκε μπροστά από μια σειρά κινεζικών τανκς, εις ένδειξη περιφρόνησης μετά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Ο 8χρονος Christian Golczynski δέχεται τη σημαία του πατέρα του, κατά τη διάρκεια του μνημοσυνου του. Πέθανε δυο εβδομάδες πριν τη λήξη της θητείας του.
2013 Ο όρθιος διαδηλωτής της πλατείας Ταξίμ. Ο άνδρας στάθηκε για οκτώ ώρες, από τις 6 το απόγευμα έως τις 2 τα ξημερώματα, όρθιος πραγματοποιώντας σιωπηλή διαμαρτυρία στο κέντρο της πλατείας και η ενέργειά του αυτή ακολουθήθηκε απο μία ομάδα περίπου 300 διαδηλωτών.
2011: Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας στη Philadelphia των ΗΠΑ, συλλαμβάνεται γιατί συμμετείχε στη διαδήλωση "Occupy Wall Street".
Ο διάσημος πια “Leao”, κάθεται δίπλα από τον τάφο του ιδιοκτήτη του για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.Το αφεντικό του πέθανε λόγω των καταστροφικών κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στο Rio de Janiero τον Ιανουάριο του 2011.
Ο χαιρετισμός "Black Power". Πόλη του Μεξικού, Ολυμπιακό Στάδιο, Οκτώβριος του 1968. Η αστερόεσσα κυματίζει θριαμβευτικά στο ψηλότερο κοντάρι, και ακούγεται ο εθνικός ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών.Ανεβαίνουν στο βάθρο οι ολυμπιονίκες. Και τότε, τη στιγμή της αποθέωσης, ο Tommie Smith, χρυσό μετάλλιο, και ο John Carlos, αργυρό, μαύροι και οι δύο, Αμερικανοί και οι δύο, υψώνουν τη σφιγμένη γροθιά, μέσα σε μαύρα γάντια, στον ουρανό της νύχτας.
Ο φωτογράφος Τζον Ντόμινις του Life απαθανατίζει τη στιγμή. Εκείνες οι υψωμένες γροθιές, σύμβολο του επαναστατικού κινήματος Μαύροι Πάνθηρες, καταγγέλλουν μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο το ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τους διώχνουν αμέσως από το Ολυμπιακό Χωριό. Ο Τόμι και ο Τζον δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να πάρουν μέρος σε αθλητική συνάντηση.
1945: Εβραίοι κρατούμενοι αφήνονται ελεύθεροι από "τρένο θανάτου".
Ο John F. Kennedy Jr. "χαιρετάει" μπροστά στον τάφο του πατέρα του.
Χριστιανοί προστατεύουν τους Μουσουλμάνους που προσεύχονται στα επεισόδια του Καϊρου.
Η Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011, γνωστή στους Αιγύπτιους ως Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου άρχισε στις 25 Ιανουαρίου 2011 και ήταν μέρος της Αραβικής Άνοιξης.
Από τις 25 Ιανουαρίου ως και τις 11 Φεβρουαρίου του 2011 έγιναν σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνθήματα κατά της φτώχειας, της διαφθοράς, της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, της ανεργίας και της αστυνομικής βίας.Πηγή έμπνευσης για τους διαδηλωτές αποτέλεσαν τα γεγονότα στην Τυνησία, που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου, Μπεν Άλι, και την αποχώρηση του από τη χώρα.
Η φωτογραφία, μαζί με χιλιάδες άλλες, τραβήχτηκε τον Νοέμβριο του 2010 στο βουνό Κούμπανγκ της Βόρειας Κορέας. Ο άνθρωπος της φωτογραφίας είναι ένας από τους 200 Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες που συναντήθηκαν ύστερα από 57 ολόκληρα χρόνια. Ο Πόλεμος της Κορέας ή αλλιώς ο «Ξεχασμένος Πόλεμος» κράτησε τρία χρόνια και έληξε το 1953 με εκεχειρία χωρίς ουσιαστικούς νικητές και αποτέλεσε ένα από το πιο σκοτεινά κεφάλαια του Ψυχρού Πολέμου. Τα σύνορα έκλεισαν και χιλιάδες οικογένειες χωρίστηκαν μέσα στη δίνη του πολέμου. Χωρίς επίσημη συνθήκη ειρήνης, οι σχέσεις των δύο κρατών παραμένουν μέχρι και σήμερα πολεμικές. Η «εκδήλωση» επανένωσης πραγματοποιήθηκε το 2010 και κράτησε μία εβδομάδα.
Οι επανενώσεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2000 ως προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, έπειτα από συνάντηση των δύο ηγετών που οδήγησε σε περισσότερο διαλλακτικές κινήσεις, πολιτικού χαρακτήρα. Από τότε, πάνω από 17 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια 17 οικογενειακών επανενώσεων. Το 2014, δύο αδέρφια συνατήθηκαν για πρώτη φορά
Οι δύο χώρες απαγορεύουν κάθε επαφή με συγγενείς πέρα από τα σύνορα και η επιλογή γίνεται με λαχνούς. Τις τελευταίες δεκαετίες πάνω από είκοσι χιλιάδες Νοτιοκορεάτες συναντήθηκαν για μία και μοναδική φορά με τους χαμένους συγγενείς τους. Ωστόσο, περισσότεροι από 80,000 είναι αυτοί που περίμεναν να συναντήσουν μετά από χρόνια την οικογένεια τους. Δυστυχώς, για τους μισούς είναι πολύ αργά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, πολλοί έχουν πεθάνει και ορισμένοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Τα νούμερα για τους Βορειοκορεάτες είναι άγνωστα εξαιτίας του υπερβολικού μυστικισμού που κυριαρχεί στη χώρα. Και οι δύο χώρες δεν επιτρέπουν στους πολίτες να επισκέπτονται συγγενείς που βρίσκονται στα εδάφη της άλλης χώρας, καθώς επίσης απαγορεύουν οποιαδήποτε είδους συνομιλία, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο τρόπος που επιλέγουν οι δύο χώρες τους πιθανούς συγγενείς που θα ειδωθούν μετά από τόσο καιρό γίνεται διαφορετικά. Η Βόρειος Κορέα επιλέγει τους πολίτες που φαίνονται πιο πιστοί στην κυβέρνηση και τον μονάρχη, ενώ η Νότιος Κορέα χρησιμοποιεί ένα μηχανογραφημένο σύστημα που στην ουσία κληρώνει τους συμμετέχοντες.
Ένας σκύλος ξανασυναντά το αφεντικό του έπειτα από το τσουνάμι της Ιαπωνίας. Την 11η Μαρτίου του 2011 η Ιαπωνία θα γνωρίσει μια από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών. Σχεδόν 19.000 νεκροί μετά το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε και κατέστρεψε την περιοχή Τοχόκου (βορειοανατολικά), προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και ένα σοβαρό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
6 Ιουλίου 1969. Ώρα 13:32 UTC. 700.000.000 άτομα καρφωμένα μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Το πρόγραμμα Απόλλων της ΝASA με την αποστολή του Απόλλων 11 ήταν γεγονός.
Τέσσερις μέρες αργότερα ο Νηλ Άρμστρονγκ θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε στο φεγγάρι. Ωστόσο, οι παρασκηνιακές συνωμοσίες ανθούσαν εκείνη την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υποστηρίζοντας ότι η προσσελήνωση δεν έγινε ποτέ αλλά ήταν μια χολιγουντιανή παράσταση που στόχευε στην αναπτέρωση του ηθικού των Αμερικανών που είχε πληγεί από τις διαστημικές επιτυχίες των Σοβιετικών. Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε η επιχείρηση που επιβεβαίωσε την «προφητεία» του Ιουλίου Βερν στο μυθιστόρημά του «Από τη Γη στη Σελήνη» έναν αιώνα πριν.
Η εκτόξευση έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι με τον πύραυλο «Κρόνος 5» να μεταφέρει το διαστημόπλοιο «Κολούμπια», τη σεληνάκατο «Αετός» και το τριμελές πλήρωμα της διαστημικής αποστολής που αποτελούνταν από τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κυβερνήτης του διαστημοπλοίου). Και οι τρεις ήταν 39 ετών, έμπειροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και δοκιμασμένοι αστροναύτες.
Η φωτογραφία με τον τίτλο "Μπαμπά περίμενέ με!" του Claude P. Dettloff, την 1η Οκτωβρίου 1940. Στρατιώτες στη Βρετανική Κολομβία βαδίζουν προς το τραίνο και ο πεντάχρονος Whitey Bernard ξεφεύγει από τη μητέρα του για να πάει να βρει τον πατέρα του
Εφημέριος κρατάει στα χέρια του στρατιώτη που μόλις έχει τραυματιστεί από σφαίρα, στη Βενεζουέλα.
Μητέρα αγκαλιάζει το γιο της έπειτα από την καταστροφή του σπιτιού τους στην Αλαμπάμα, των ΗΠΑ.
Ο αυστραλός Scott Jones φιλάει την καναδή κοπέλα του, Alex Thomas, αφού έπεσε στο έδαφος από συμπλοκή με αστυνομικούς στο Vancouver.
Φωτογραφίες που θα θυμόμαστε για πάντα..
Αδερφές που ποζάρουν στην ίδια στάση, σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής τους. Κι από τρεις γίνονται δύο.
Βετεράνος του Ρώσικου Στρατού γονατίζει συγκινημένος μπροστά στο τανκ εντός του οποίου πολέμησε.
Ένα παιδί χαρίζει σε αστυνομικό ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς σε διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας στη Ρουμανία. Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι διαδήλωναν το 2010 στους δρόμους του Βουκουρεστίου, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω
τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Βετεράνος του Pearl Harbor αγκαλιάζει βετεράνο του Ιράκ, ο οποίος έχασε το μάτι, το χέρι και το πόδι του, έπειτα από έκρηξη βόμβας στο Ιράκ το 2004
Το 4 μηνών βρέφος που σώθηκε από το τσουνάμι της Ιαπωνίας.
Γάλλος πολίτης ξεσπάει σε κλάματα στην είδηση ότι Ναζί καταλαμβάνουν το Παρίσι.
Ο κρατούμενος πολέμου Horace Greasley προκαλεί τον Heinrich Himmler κατά τη διάρκεια επιθεώρησής του στο στρατόπεδο. Ο νεαρός είχε δραπετεύσει τουλάχιστον 200 φορές από το στρατόπεδο για να συναντήσει κρυφά μια Γερμανίδα την οποία είχε ερωτευτεί.
Πυροσβέστης δίνει νερό σε ένα κοάλα κατά τη διάκεια των πυρκαγιών στη Victoria της Αυστραλίας το 2009.
Ο Robert Peraza υποκλίνεται μπροστά στο όνομα του γιού του στο 9/11 Memorial του World Trade Center.
Η Jacqueline Kennedy, με το Chanel σακάκι της, λίγο μετά τη δολοφονία του συζύγου της. Το πανωφόρι της έχει ακόμα κυλίδες αίματος.
Η 5χρονη Tanisha Blevin κρατάει το χέρι της 105χρονης Nita LaGarde, έχοντας μόλις εγκαταλήψει το κέντρο όπου έμεναν στη Νέα Ορλεάνη. Είναι και οι δύο θύματα του τυφώνα Κatrina.
Ένα κορίτσι στην πόλη Nihonmatsu,που βρίσκεται σε καραντίνα για προ-συμπτωματικό έλεγχο ραδιενέργειας, συναντάει το σκύλο της μέσα από το παράθυρο.
Οι δημοσιογράφοι Euna Lee και Laura Ling επανενώνονται με τις οικογένειες τους έπειτα από 12 χρόνια ομηρίας στη Βόρειο Κορέα.Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη Βόρειο Κορέα και καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια σκληρής εργασίας. Ύστερα από μια επιτυχή διπλωματική παρέμβαση των ΗΠΑ, οι δύο γυναίκες επέστρεψαν στις οικογένειές τους, στην Καλιφόρνια.
Η Terri Gurrola ξανασυναντά την κόρη της έπειτα από 7 μήνες θητείας στο Ιράκ.
“La Jeune Fille a la Fleur”( το νέαρό κορίτσι με το λουλούδι)|21 Οκτωβρίου 1967: Ένα λουλούδι χαρίζεται από διαδηλώτρια σε αστυνομικό, ως ένδειξη ειρήνης, σε διαμαρτυρία γα τον πόλεμο στο Βιετνάμ.
Ο Harold Whittles ακούει για πρώτη φορά στη ζωή του, με βοήθεια ακουστικού.
Η Helen Fisher αποχαιρετά τον ξάδελφό της, DouglasHalliday , στη νεκροφόρα που μεταφέρει το σώμα του εικοσάχρονου στην πόλη Wootton Bassett της Αγγλίας. Πάνω από 309 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν από το 2001
Αμερικανικά στρατεύματα κατά την απόβαση στη Νορμανδία, στις 6 Ιουνίου 1944.Στις 5 Ιουνίου συμμαχικά πλοία ξεκίνησαν από την ανατολική Αγγλία με κατεύθυνση τις βόρειες ακτές της Γαλλίας.
Τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6ης Ιουνίου, γνωστής και ως D-day, οι στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από πέντε παραλίες στη βόρεια Γαλλία, που είχαν τα κωδικοποιημένα ονόματα Γιούτα, Ομάχα, Γκολντ, Τζούνο και Σουόρντ.
Οι συμμαχικές δυνάμεις έδρασαν συντονισμένα εξαπολύοντας εναέρια, θαλάσσια και χερσαία επίθεση και περίπου 156.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία στα πλαίσια της επιχείρησης Overlord, που άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δυτικό ευρωπαϊκό μέτωπο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα συμμαχικά πλοία βομβάρδιζαν τις θέσεις των Γερμανών, ενώ τα ξημερώματα τους συνέδραμαν τα μαχητικά αεροπλάνα της Μεγάλης Βρετανίας.
Με το πρώτο φως της αυγής αλεξιπτωτιστές έπεσαν επίσης στην πόλη Σεντ Μερ Εγκλίζ,η οποία ήταν η πρώτη γαλλική πόλη που απελευθερώθηκε από τους ναζί.
Στις 6.30 το πρωί αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες στις παραλίες Γιούτα και Ομάχα και ακολούθησαν οι Βρετανοί και οι Καναδοί μία ώρα αργότερα στις παραλίες Γκολντ, Τζούνο και Σουόρντ.
Οι συμμαχικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πάρουν την πόλη Καέν, η οποία αποτελούσε στόχο-κλειδί.Ωστόσο, μέχρι το τέλος της ημέρας, τα στρατεύματα είχαν πάρει τις κατάλληλες θέσεις ώστε να αρχίσουν την προέλαση προς τη γαλλική ενδοχώρα.
Γερμανός κρατούμενος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφήνεται ελεύθερος και συναντά την κόρη του. Είχε να τη δει από όταν ήταν ενός έτους.
Παγκόσμιο κύπελλο Μεξικού 1970. Ένας λευκός και ένας μαύρος ανταλλάσσουν φανέλες. Ηθελημένα ή όχι, στέλνουν ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, που ακόμη ήταν έντονος σε όλο τον πλανήτη. Ο λευκός είναι ο θρυλικός ποδοσφαιριστής της Αγγλίας, Μπόμπι Μουρ. Ο μαύρος είναι ο θρυλικότερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ο Πελέ. Στην εθνική Αγγλίας δεν αγωνιζόταν κανένας μαύρος ποδοσφαιριστής! Το ποδόσφαιρο ήταν ακόμη ένα άβατο για τους μαύρους αθλητές Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 7 Ιουνίου του 1970 από τον Βρετανό φωτογράφο Τζον Βάρλεϊ, μετά τον φοβερό αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό. Η Βραζιλία κέρδισε 1-0 και στη συνέχεια κέρδισε και το κύπελλο, νικώντας την Ιταλία. Αμοιβαίος σεβασμός, ευγενής άμιλλα και ποδοσφαιρικό υπερθέαμα. Εκείνες ήταν οι κορυφαίες μέρες του ποδοσφαίρου! Σε αυτό το παιχνίδι όλοι εντυπωσιάστηκαν από ένα αριστοτεχνικό τάκλιν του Μουρ και την επική απόκρουση του Βρετανού τερματοφύλακα, Γκόρντον Μπανκς.
Ένας Σουδανός στρατιώτης από το Στρατό Απελευθέρωσης βρίσκεται σε στάση προσοχής την παραμονή ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν.
Ο Greg Cook αγκαλιάζει τη σκυλίτσα του Coco, όταν τη βρήκε μέσα στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Αλαμπάμα, το οποίο χτυπήθηκε από τον ανεμοστρόβιλο, το Μάρτιο του 2012.
Ανατολή της Γης: Μια φωτογραφία τραβηγμένη από τον αστροναύτη William Anders κατά την διάρκεια της αποστολής Απόλλων 8το 1968.
Η εμβληματική φωτογραφία του "Ανθρώπου των τανκς". Πρόκειται για έναν άγνωστο επαναστάτη που στάθηκε μπροστά από μια σειρά κινεζικών τανκς, εις ένδειξη περιφρόνησης μετά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Ο 8χρονος Christian Golczynski δέχεται τη σημαία του πατέρα του, κατά τη διάρκεια του μνημοσυνου του. Πέθανε δυο εβδομάδες πριν τη λήξη της θητείας του.
2013 Ο όρθιος διαδηλωτής της πλατείας Ταξίμ. Ο άνδρας στάθηκε για οκτώ ώρες, από τις 6 το απόγευμα έως τις 2 τα ξημερώματα, όρθιος πραγματοποιώντας σιωπηλή διαμαρτυρία στο κέντρο της πλατείας και η ενέργειά του αυτή ακολουθήθηκε απο μία ομάδα περίπου 300 διαδηλωτών.
2011: Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας στη Philadelphia των ΗΠΑ, συλλαμβάνεται γιατί συμμετείχε στη διαδήλωση "Occupy Wall Street".
Μοναχός προσεύχεται για έναν άνθρωπο που πέθανε ξαφνικά, περιμένοντας το τρένο στην πόλη Shanxi Taiyuan της Κίνας
Ο χαιρετισμός "Black Power". Πόλη του Μεξικού, Ολυμπιακό Στάδιο, Οκτώβριος του 1968. Η αστερόεσσα κυματίζει θριαμβευτικά στο ψηλότερο κοντάρι, και ακούγεται ο εθνικός ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών.Ανεβαίνουν στο βάθρο οι ολυμπιονίκες. Και τότε, τη στιγμή της αποθέωσης, ο Tommie Smith, χρυσό μετάλλιο, και ο John Carlos, αργυρό, μαύροι και οι δύο, Αμερικανοί και οι δύο, υψώνουν τη σφιγμένη γροθιά, μέσα σε μαύρα γάντια, στον ουρανό της νύχτας.
Ο φωτογράφος Τζον Ντόμινις του Life απαθανατίζει τη στιγμή. Εκείνες οι υψωμένες γροθιές, σύμβολο του επαναστατικού κινήματος Μαύροι Πάνθηρες, καταγγέλλουν μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο το ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τους διώχνουν αμέσως από το Ολυμπιακό Χωριό. Ο Τόμι και ο Τζον δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να πάρουν μέρος σε αθλητική συνάντηση.
1945: Εβραίοι κρατούμενοι αφήνονται ελεύθεροι από "τρένο θανάτου".
Ο John F. Kennedy Jr. "χαιρετάει" μπροστά στον τάφο του πατέρα του.
Χριστιανοί προστατεύουν τους Μουσουλμάνους που προσεύχονται στα επεισόδια του Καϊρου.
Η Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011, γνωστή στους Αιγύπτιους ως Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου άρχισε στις 25 Ιανουαρίου 2011 και ήταν μέρος της Αραβικής Άνοιξης.
Από τις 25 Ιανουαρίου ως και τις 11 Φεβρουαρίου του 2011 έγιναν σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνθήματα κατά της φτώχειας, της διαφθοράς, της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, της ανεργίας και της αστυνομικής βίας.Πηγή έμπνευσης για τους διαδηλωτές αποτέλεσαν τα γεγονότα στην Τυνησία, που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου, Μπεν Άλι, και την αποχώρηση του από τη χώρα.
Η φωτογραφία, μαζί με χιλιάδες άλλες, τραβήχτηκε τον Νοέμβριο του 2010 στο βουνό Κούμπανγκ της Βόρειας Κορέας. Ο άνθρωπος της φωτογραφίας είναι ένας από τους 200 Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες που συναντήθηκαν ύστερα από 57 ολόκληρα χρόνια. Ο Πόλεμος της Κορέας ή αλλιώς ο «Ξεχασμένος Πόλεμος» κράτησε τρία χρόνια και έληξε το 1953 με εκεχειρία χωρίς ουσιαστικούς νικητές και αποτέλεσε ένα από το πιο σκοτεινά κεφάλαια του Ψυχρού Πολέμου. Τα σύνορα έκλεισαν και χιλιάδες οικογένειες χωρίστηκαν μέσα στη δίνη του πολέμου. Χωρίς επίσημη συνθήκη ειρήνης, οι σχέσεις των δύο κρατών παραμένουν μέχρι και σήμερα πολεμικές. Η «εκδήλωση» επανένωσης πραγματοποιήθηκε το 2010 και κράτησε μία εβδομάδα.
Οι επανενώσεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2000 ως προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, έπειτα από συνάντηση των δύο ηγετών που οδήγησε σε περισσότερο διαλλακτικές κινήσεις, πολιτικού χαρακτήρα. Από τότε, πάνω από 17 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια 17 οικογενειακών επανενώσεων. Το 2014, δύο αδέρφια συνατήθηκαν για πρώτη φορά
Οι δύο χώρες απαγορεύουν κάθε επαφή με συγγενείς πέρα από τα σύνορα και η επιλογή γίνεται με λαχνούς. Τις τελευταίες δεκαετίες πάνω από είκοσι χιλιάδες Νοτιοκορεάτες συναντήθηκαν για μία και μοναδική φορά με τους χαμένους συγγενείς τους. Ωστόσο, περισσότεροι από 80,000 είναι αυτοί που περίμεναν να συναντήσουν μετά από χρόνια την οικογένεια τους. Δυστυχώς, για τους μισούς είναι πολύ αργά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, πολλοί έχουν πεθάνει και ορισμένοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Τα νούμερα για τους Βορειοκορεάτες είναι άγνωστα εξαιτίας του υπερβολικού μυστικισμού που κυριαρχεί στη χώρα. Και οι δύο χώρες δεν επιτρέπουν στους πολίτες να επισκέπτονται συγγενείς που βρίσκονται στα εδάφη της άλλης χώρας, καθώς επίσης απαγορεύουν οποιαδήποτε είδους συνομιλία, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο τρόπος που επιλέγουν οι δύο χώρες τους πιθανούς συγγενείς που θα ειδωθούν μετά από τόσο καιρό γίνεται διαφορετικά. Η Βόρειος Κορέα επιλέγει τους πολίτες που φαίνονται πιο πιστοί στην κυβέρνηση και τον μονάρχη, ενώ η Νότιος Κορέα χρησιμοποιεί ένα μηχανογραφημένο σύστημα που στην ουσία κληρώνει τους συμμετέχοντες.
Ένας σκύλος ξανασυναντά το αφεντικό του έπειτα από το τσουνάμι της Ιαπωνίας. Την 11η Μαρτίου του 2011 η Ιαπωνία θα γνωρίσει μια από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών. Σχεδόν 19.000 νεκροί μετά το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε και κατέστρεψε την περιοχή Τοχόκου (βορειοανατολικά), προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και ένα σοβαρό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
6 Ιουλίου 1969. Ώρα 13:32 UTC. 700.000.000 άτομα καρφωμένα μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Το πρόγραμμα Απόλλων της ΝASA με την αποστολή του Απόλλων 11 ήταν γεγονός.
Τέσσερις μέρες αργότερα ο Νηλ Άρμστρονγκ θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε στο φεγγάρι. Ωστόσο, οι παρασκηνιακές συνωμοσίες ανθούσαν εκείνη την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υποστηρίζοντας ότι η προσσελήνωση δεν έγινε ποτέ αλλά ήταν μια χολιγουντιανή παράσταση που στόχευε στην αναπτέρωση του ηθικού των Αμερικανών που είχε πληγεί από τις διαστημικές επιτυχίες των Σοβιετικών. Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε η επιχείρηση που επιβεβαίωσε την «προφητεία» του Ιουλίου Βερν στο μυθιστόρημά του «Από τη Γη στη Σελήνη» έναν αιώνα πριν.
Η εκτόξευση έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι με τον πύραυλο «Κρόνος 5» να μεταφέρει το διαστημόπλοιο «Κολούμπια», τη σεληνάκατο «Αετός» και το τριμελές πλήρωμα της διαστημικής αποστολής που αποτελούνταν από τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κυβερνήτης του διαστημοπλοίου). Και οι τρεις ήταν 39 ετών, έμπειροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και δοκιμασμένοι αστροναύτες.
Η φωτογραφία με τον τίτλο "Μπαμπά περίμενέ με!" του Claude P. Dettloff, την 1η Οκτωβρίου 1940. Στρατιώτες στη Βρετανική Κολομβία βαδίζουν προς το τραίνο και ο πεντάχρονος Whitey Bernard ξεφεύγει από τη μητέρα του για να πάει να βρει τον πατέρα του
Εφημέριος κρατάει στα χέρια του στρατιώτη που μόλις έχει τραυματιστεί από σφαίρα, στη Βενεζουέλα.
Μητέρα αγκαλιάζει το γιο της έπειτα από την καταστροφή του σπιτιού τους στην Αλαμπάμα, των ΗΠΑ.
Ο αυστραλός Scott Jones φιλάει την καναδή κοπέλα του, Alex Thomas, αφού έπεσε στο έδαφος από συμπλοκή με αστυνομικούς στο Vancouver.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.