O αμερικανικός στρατός θα «παγώνει» τη ζωή των τραυματιών

Φουτουριστικό σχέδιο διάσωσης

Ένα ακόμη πρότζεκτ βγαλμένο από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας προωθεί όπως αποκαλύπτεται η φημισμένη Υπηρεσία Ανάπτυξης Προηγμένων Τεχνολογιών του αμερικανικού στρατού (DARPA).

Με στόχο τον περιορισμό στο μέγιστο δυνατό επίπεδο των απωλειών στο πεδίο της μάχης οι
επιστήμονες της DARPA αναζητούν τρόπους ώστε οι στρατιώτες που τραυματίζονται να συντηρούνται στην ζωή μέχρι να φτάσει σε αυτούς ιατρική βοήθεια ή μέχρι να τους μεταφέρουν σε κάποια ιατρική μονάδα.

Οι επιστήμονες της DARPA έχουν αρχίσει να μελετούν τρόπους ανάπτυξης κάποιων μεθόδων οι οποίες θα περιορίζουν στο ελάχιστο ή ακόμη και να καταστέλλουν εντελώς τις βιοχημικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ο τραυματίας θα μοιάζει νεκρός αλλά δεν θα είναι και σύμφωνα με τους θιασώτες αυτής της ιδέας ο τραυματίας θα εισέρχεται σε μια κατάσταση «κατάψυξης» η οποία θα τον κρατάει στην ζωή μέχρι να έχει ιατρική βοήθεια. Το πρόγραμμα ονομάζεται Biostasis και όπως αναφέρει η DARPA σε ανακοίνωση της στόχος είναι η «επιβράδυνση της ζωής για να σώζεται η ζωή».

Οι επιστήμονες της DARPA έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην μελέτη κάποιων μικροοργανισμών που παρουσιάζουν τέτοια συμπεριφορά. Τέτοιοι οργανισμοί είναι τα λεγόμενα βραδύπορα, μικροσκοπικά ζώα τα οποία μπορούν να επιβιώνουν σε συνθήκες απόλυτου ψύχους, παντελούς έλλειψης νερού ή υγρασίας ακόμη και υψηλής ακτινοβολίας. Τα βραδύπορα το καταφέρνουν αυτό εισερχόμενα σε μια κατάσταση που ονομάζεται κρυπτοβίωση στην οποία όλες οι διεργασίες μεταβολισμού ενός οργανισμού δείχνουν να έχουν σταματήσει αλλά ο οργανισμός παραμένει ζωντανός. «Η φύση είναι η πηγή έμπνευσης μας» δηλώνει ο Τριστάν Μακ Λιουρ-Μπέγκλι επικεφαλής του προγράμματος Biostasis. To να καταστείλεις τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να ακούγεται εφικτό με τις σημερινές δυνατότητες που υπάρχουν. Ομως το να καταστείλεις και να διατηρήσεις σε τέλεια κατάσταση τον οργανισμό ενός τραυματία μέχρι να φτάσει σε αυτόν ιατρική βοήθεια είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα που θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να βρεθούν τρόποι επίτευξης του.

Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες της DARPA θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν διαφόρους τρόπους για να γίνεται καταστολή των βιοχημικών διεργασιών στα κύτταρα και τους ιστούς και στην συνέχεια θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο στο επίπεδο ενός ολόκληρου οργανισμού. Ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί μια μέθοδος η οποία θα καταστέλλει όλες τις μετρήσιμες βιολογικές λειτουργίες ενός οργανισμού χωρίς παρενέργειες και ειδικότερα χωρίς να προκαλεί ζημιές στις κυτταρικές διεργασίες όταν ο οργανισμός θα βγαίνει από την καταστολή και θα επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση.

Θεόδωρος Λαΐνας
ΤΟ ΒΗΜΑ Science
8/3/2018
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.