Η ιστορία των ζαχαροπλαστείων Παπαπαρασκευά

Το ξεκίνημα από την Ξάνθη, η επιτυχία, η κάθοδος στην Αθήνα και οι πρώτες εξαγωγές στις Βρυξέλλες.

Η ιστορία ενός σοκολατένιου γλυκίσματος, το οποίο προσφερόταν στις γιορτές ως κέρασμα, ξεκίνησε να εκτυλίσσεται από το 1926 στην Ξάνθη. H καριόκα, με βασικά συστατικά το παντεσπάνι, τα καρύδια και τα διαφορετικά είδη
σοκολάτας που το απαρτίζουν, δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Παπαπαρασκευά, κι εκείνος το έκανε γνωστό πανελλαδικά. Άντλησε την ονομασία της από το σοκολατί χρώμα που έχουν στο όνομά τους οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέριο της Βραζιλίας, καθώς όλοι όσοι σχετίζονται με την πόλη φέρουν την ονομασία, Cariocas.

Αν κάτι από μόνο του κάνει ενδιαφέρον το συγκεκριμένο γλυκό, εκτός από τη συνταγή του, είναι το γεγονός ότι μετά από 92 χρόνια, παραμένει το ίδιο. Ποιοτικά και γευστικά απαράλλαχτο, καθώς τόσο ο εγγονός του Γιώργου Παπαπαρασκευά, Γιώργος Παπουτσόγλου, όσο και οι απόγονοι των άλλοτε εργαζομένων στην επιχείρηση, οι οποίοι σήμερα τη διαχειρίζονται ως μέτοχοι, σεβάστηκαν την επιθυμία του ιδρυτή του ζαχαροπλαστείου της Ξάνθης να μην αλλάξει τίποτα.

Ο γεωπόνος που άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην Αθήνα

Όπως λέει στη Voria.gr, ο Γιώργος Παπουτσόγλου, ο ίδιος δεν γνώρισε τον παππού του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1974. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το ξεκίνημα της καριέρας του είχε επιστημονικό υπόβαθρο, εργαζόμενος ως γεωπόνος στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε εν μέσω κρίσης να ενταχθεί στην επιχείρηση και μαζί με τη μητέρα του, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές της, ιδρύοντας και δεύτερο κατάστημα στην Αθήνα.

«Δεν πρόλαβα να γνωρίσω τον παππού μου. Ήξερα όμως ότι είχε πάντοτε το μεράκι να φτάσει και στην Αθήνα. Ήθελε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γνωστά τα γλυκά του. Αν και ήδη τα είχε καταφέρει, όντας στην Ξάνθη. Επιθυμία του ήταν επίσης να μείνει και η οικογένειά του μέσα στην επιχείρηση», αφηγείται ο Γιώργος Παπουτσόγλου.

 https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/12/zaxaroplasteio3.jpg



Ο ζαχαροπλάστης από τις 40 Εκκλησιές

Το ζαχαροπλαστείο που ίδρυσε ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς, γεννημένος, το 1905 στις 40 Εκκλησιές - ή Κιρκ-Κλισέ για τους Τούρκους - της Ανατολικής Θράκης, αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς. Για όσους επισκέπτονται την Ξάνθη, αλλά για όλη την Ελλάδα. Κουτιά με γλυκά έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς σε νησιά, σε πόλεις και στο εξωτερικό, άλλοτε ως παραγγελία, άλλοτε ως κέρασμα. Αυτό που κατάφερε το ζαχαροπλαστείο, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει πολλά καταστήματα, παρά μόνο δύο έως και αυτή τη στιγμή, ήταν να διασπείρει τη φήμη του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς, ερχόμενος το 1922 στην Ελλάδα, έπιασε δουλειά στο πιο φημισμένο ζαχαροπλαστείο της Ξάνθης, του Στογιαννίδη. Αργότερα δούλεψε σε κάποια ακόμα ζαχαροπλαστεία της περιοχής, πριν ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση στη συνοικία των Δώδεκα Αποστόλων το 1926. Το 1933 μεταφέρθηκε στην οδό Καβάλας, επιδιώκοντας να πετύχει ένα καλύτερο εμπορικό πέρασμα, καθότι το σημείο ήταν αρκετά προβεβλημένο, ενώ δύο χρόνια αργότερα, μετέφερε την έδρα της επιχείρησης, εκεί όπου βρίσκεται έως και σήμερα, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου.

Καθώς η πορεία  του ζαχαροπλαστείου ήταν διαρκώς ανοδική και το προϊόν άρχισε να γνωρίζει δόξα, θέλγοντας κάθε πελάτη που δοκίμαζε τις καριόκες του και τα γλυκά του, το 1960 ο Παπαπαρασκευάς έκανε ριζική ανακαίνιση, ενώ πρόσθεσε και δεύτερο όροφο στο μαγαζί του. Η καριόκα ήταν ήδη διάσημη σε όλη την Ελλάδα και μέχρι σήμερα παραμένει η ίδια. Ο ίδιος μάλιστα, άρχισε την ίδια περίοδο να τυποποιεί παραδοσιακά γλυκά της πατρίδας του, όπως το σαραγλί....

Δείτε το πλήρες άρθρο: Voria
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.