Ανακαλύψτε την Ίο!

Φημίζεται για την party διάθεσή της και ως το ιδανικό μέρος να νιώσετε σαν να βρίσκεστε στο εξωτερικό, μιας και κάθε χρόνο την κατακλύζουν Άγγλοι, Γερμανοί, Ιταλοί και κάθε εθνικότητας τουρίστες, έτοιμοι να… παρτάρουν. Οι ομορφιές του νησιού που βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο, τη Σίκινο και τη Σαντορίνη, όμως, είναι πολλές και αξίζει να αφήσουμε λίγο το clubbing για να τις δούμε.
Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο
νησί και με ατμόσφαιρα Κυκλάδων, αέρα Αιγαίου και διάθεση… πενταήμερης, η Ίος έχει ενταχθεί στα party νησιά του καλοκαιριού, με πλήθος τουριστών εξωτερικού να την προτιμούν για πιο εναλλακτική διασκέδαση. Οι παραλίες της, όμως, η Χώρα τις ήσυχες ώρες της, το λιμάνι και οι οικισμοί της μαρτυρούν μια πλευρά της που δεν έχει να κάνει μόνο με αλκοόλ και διασκέδαση, αλλά με γνήσιες κυκλαδίτικες διακοπές. Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να την ανακαλύψουμε.

Ανακαλύψτε την όμορφη Χώρα εκτός ωρών αιχμής

Η αλήθεια είναι ότι για να την απολαύσετε, θα πρέπει να αποφύγετε τον Αύγουστο και σίγουρα τις βραδινές περιπλανήσεις στις περιόδους αιχμής, όπου παντού μυρίζει μπίρα και αλκοόλ. Σε κανονικές συνθήκες, όμως, η υπερυψωμένη Χώρα της Ίου είναι πραγματικής κυκλαδίτικης ομορφιάς. Ανεμόμυλοι, εκκλησίες και φυσικά πλήθος από στενάκια, μπαράκια, εστιατόρια και τουριστικά μαγαζιά της δίνουν τη χάρη που χρειάζεται ένα νησί για να κερδίσει τις εντυπώσεις τουριστών εσωτερικού και εξωτερικού. Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι και προσφέρεται για βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια, τις πλατείες, τις παλιές γειτονιές, αλλά και μέχρι σχεδόν την κορυφή του λόφου, όπου θα βρείτε την εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας. Λίγο πιο πάνω, θα έχετε πανοραμική θέα του νησιού και του Αιγαίου, όπως κι ένα πολύ καλό σημείο να δείτε το ηλιοβασίλεμα, αν είστε πιο ρομαντικοί. Το βράδυ η Χώρα μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πάρτι, γι’ αυτό προετοιμαστείτε γι’ αυτό ή αποφύγετέ την, αναλόγως με τα γούστα σας.




Η θέα φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού

Περιπλανηθείτε στον Γιαλό
Πρόκειται για το λιμάνι της Ίου, ένα από τα πιο απάνεμα λιμάνια του Αιγαίου, από το οποίο οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να φτάσουν στη Χώρα περπατώντας σε ένα παλιό και όμορφο μονοπάτι που συνδέει τις 2 περιοχές. Στο λιμάνι υπάρχουν καταλύματα, εστιατόρια, όπως και μια παραλία, η οποία μπορεί να μην είναι η ομορφότερη του νησιού, αλλά είναι βολική για μια γρήγορη βουτιά. Πιείτε τον καφέ σας με θέα στο Αιγαίο και ετοιμαστείτε να κάνετε τις βόλτες σας στο υπέροχο αυτό κυκλαδίτικο νησί.

Γνωρίστε τους οικισμούς της
Εκτός από τη Χώρα και το λιμάνι, η Ίος διαθέτει και άλλους, παραθαλάσσιους οικισμούς, όπως τον μικρό οικισμό στην καταπράσινη τοποθεσία Ψάθη, την Αγία Θεοδότη με την ομώνυμη εκκλησία 500 περίπου ετών πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού και τα απομεινάρια αρχαίου υδραγωγείου, τον Μυλοπότα με τη διάσημη παραλία και το κάμπινγκ, το απομακρυσμένο Μαγγανάρι στα νοτιοανατολικά και τον Επάνω Κάμπο στο εσωτερικό της Ίου. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, για να δείτε από κοντά έναν από τους πιο σημαντικούς πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς.

Οι παραλίες στο όμορφο Μαγγανάρι

Βουτήξτε στα όμορφα νερά της
 
Η πιο γνωστή και πολύβουη παραλία του νησιού είναι ο Μυλοπότας με τα κρυστάλλινα νερά και τον πολύ κόσμο, που λόγω του κάμπινγκ που φιλοξενεί, μεταμορφώνεται σε αυτές τις παραλίες όπου ο ένας είναι πάνω στον άλλο και γίνεται… «παιχνίδι». Αν θέλετε να αποφύγετε κάτι τέτοιο, προτιμήστε το Μαγγανάρι, όπου θα συναντήσετε μια μεγάλη παραλία με άμμο και από κει και πέρα διάφορους μικρούς κολπίσκους για να απλώσετε την ψάθα με την ησυχία σας. Όσοι αγαπούν το γυμνισμό προτιμούν το Βαθύρεμα και το Κολιτσάνι, περίπου 1 χιλιόμετρο από το λιμάνι, ενώ πιο μακριά, μετρώντας 16 χιλιόμετρα από τον Γιαλό, θα συναντήσετε ίσως την ομορφότερη παραλία της ίου, τον Κάλαμο, στα ανατολικά του νησιού, με χρυσή άμμο και γαλάζια νερά. Αν βρίσκεστε στην Ίο οικογενειακά, κοντά στον Κάλαμο θα βρείτε τον απάνεμο κόλπο του Παπά για να κάνετε μπάνιο με τα παιδιά σας, ενώ για ησυχία ενδείκνυται και η παραλία της Αγίας Θεοδότης. Για διαφορετικό, άγριο τοπίο κατευθυνθείτε στο ακρωτήρι Διαμουδιά, το οποίο είναι εντελώς απαλλαγμένο από οτιδήποτε τουριστικό και για ακόμα περισσότερη ησυχία, πάρτε το θαλάσσιο ταξί και κατευθυνθείτε στο απάνεμο Πικρί Νερό, με τα ρηχά και κρυστάλλινα νερά. 



Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στο λιμάνι

Ακόμη:
*Αν σας ενδιαφέρει ο θρησκευτικός τουρισμός ή απλώς θέλετε να δείτε κάθε πτυχή του νησιού, τόσε σίγουρα σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι στην Ίο υπάρχουν 365 εκκλησίες και εκκλησάκια, με πιο γνωστή την Παναγία τη Γκρεμιώτισσας που προαναφέραμε.
*Στην είσοδο του λιμανιού σας περιμένει και ο πετρόκτιστος φάρος της Ίου, τον οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε από την περιοχή «Κουμπάρα».
*Οι λάτρεις των Μουσείων και της Τέχνης θα βρουν το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού στη Χώρα και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης κοντά στον Μυλοπότα, στο αρχοντικό του Γάλλου φιλέλληνα Ζαν Μαρί Ντρο.
*Για να νιώσετε ακόμη περισσότερο Κυκλάδες, κατευθυνθείτε βορειοανατολικά της Χώρας για να δείτε 12 παραδοσιακούς ανεμόμυλους, όλους συγκεντρωμένους στο ίδιο μέρος.
*Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στην Ίο είναι η Χώρα και το Λιμάνι, αλλά και ο Μυλοπότας. Οι φίλοι του κάμπινγκ και της διασκέδασης μπορούν να μείνουν στο διάσημο κάμπινγκ Far Out στο Μυλοπότα, αρκεί να γνωρίζουν ότι το κάμπινγκ αυτό δεν κοιμάται ποτέ.
*Για φαγητό περάστε οπωσδήποτε από το Κατώγι στην κεντρική πλατεία με παραδοσιακή ελληνική, μεσογειακή κουζίνα, από την Ταβέρνα του Δράκου στο τέρμα της παραλίας του Μυλοπότα, για φαγητό δίπλα στη θάλασσα και από το The Nest στη Χώρα για νόστιμες μερίδες και ντόπιους μεζέδες.



Η Ίος γίνεται η χαρά του πεζοπόρου


Στην Ίο διανοίχτηκαν 4 παλαιά μονοπάτια, συνολικού μήκους 13,5 χιλιομέτρων
Ένα πλήρες πεζοπορικό-περιηγητικό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών απέκτησε η Ίος με προορισμούς πανέμορφες παραλίες, ξωκλήσια, αρχαιολογικούς χώρους, για όσους ενδιαφέρονται να την περπατήσουν και να τη γνωρίσουν λίγο καλύτερα.
Φουλ στα μονοπάτια είναι πλέον η Ίος, συνδέοντας παραλίες, με χωριά, εκκλησίες κ.ο.κ., αποκτώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, για τους λάτρεις της πεζοπορίας.
Η αποκατάσταση του δικτύου ολοκληρώθηκε το Πάσχα και έγινε από την εθελοντική ομάδα του Ελληνικού Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής), στο πλαίσιο της μακρόχρονης προσπάθειάς του για την ανάδειξη παλαιών μονοπατιών. Μετά την αποκατάστασή τους, αναδείχτηκε η περίτεχνη λιθοδομή τους ή τα λαξευμένα σκαλοπάτια πάνω στα υπάρχοντα βράχια σε πολλά σημεία και η διέλευση γίνεται πλέον ομαλά. Κάποιοι δρόμοι από αυτούς αποτελούν τον κύριο πεζοπορικό άξονα της παλιάς Ίου και συνδέουν μικρούς οικισμούς ή λιμανάκια με την Χώρα.

Μονοπάτι Χώρα-Αγ.Σπυρίδωνας-Αγ.Προκόπης-Αγία Θεοδότη

Για τις παραπάνω δράσεις καταλυτική ήταν η συμβολή του Δήμου Ίου, που είχε την πρωτοβουλία να καλέσει την εθελοντική ομάδα για να καθαρίσει και να αναδείξει τις πεζοπορικές διαδρομές του νησιού. Με κύρια συντονίστρια τη Δημοτική Σύμβουλο κα Άντζελα Φάκου, κινητοποιήθηκαν οι ξενοδόχοι για τη διάθεση των ξενώνων τους, για τη διευκόλυνση της διαμονής των εθελοντών, αλλά και μεμονωμένων κατοίκων του νησιού που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους εθελοντές και να αναλάβουν τις μετακινήσεις τους. Σημαντική ήταν και η προσφορά του ΚΤΕΛ Ίου, που ανέλαβε τη μετακίνηση της εθελοντικής ομάδας προς Ψάθη, Παλιόκαστρο, Μαγγανάρι όπου πραγματοποίησαν επισκέψεις.
Με το εθελοντικό αυτό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών εργασίας, διανοίχτηκαν τέσσερα παλαιά μονοπάτια της Ίου, τα οποία σε πολλά σημεία ήταν εντελώς κλειστά και παραδόθηκαν στους περιηγητές-περιπατητές πλήρως καθαρισμένα και πρότυπα σηματοδοτημένα, συνολικού μήκους 13,5 χιλιομέτρων: α) Μυλοπότας– Σαπουνόχωμα– Κλήμα, β) Χώρα–Αγ.Σπυρίδων Περιβόλια–Αγ.Προκόπης–Ανεμογεννήτριες–Αγ.Ανάργυροι–Αγ.Θεοδότη γ) Αγ.Προκόπης–Αγία Τριάδα (τμήμα του μονοπατιού δ) Ψάθη–Όρμος Ντόμινο και ε) Αγία Θεοδότη– Όρμος Αυλάκι Κάστρου.

Μονοπάτι Λιμάνι-Αγ.Ειρήνη-παραλία Βαλμάς

Τα μονοπάτια αυτά συνδέθηκαν με τα υπόλοιπα μονοπάτια και παλιούς δρόμους της Ίου και αποτελούν πλέον ένα πλήρες πεζοπορικό δίκτυο που καταλήγει σε πανέμορφες παραλίες ή σε ξωκλήσια και αρχαιολογικούς χώρους και δίνει πολλές πεζοπορικές δυνατότητες στους επισκέπτες του νησιού.
Η ανάδειξη του δικτύου των μονοπατιών θα περισώσει και θα διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ίου με τις παραδοσιακές ξερολιθιές από την καφέ πέτρα και τις «στράτες» του παρελθόντος.
Αν είστε της πεζοπορίας… περάστε μια βόλτα από το νησί που εκτός από διασκέδαση και μπάνιο, προσφέρεται και για αυτή την αναζωογονητική δραστηριότητα.

Click@Life




Αγία Κυριακή
 http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/agia-theodoti.jpg
 Αγία Θεοδότη



http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/diamoudia.jpg
Διαμουδιά


http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/kalamos.jpg
Κάλαμος






http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/kampaki.jpg
Καμπάκι

 http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/klima.jpg
Κλίμα
 http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/kolitsanoi1.jpg
Κολιτσάνοι


 http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/koumpara1.jpg
Κουμπάρα



Μαγγανάρι

 http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/ormos-magganari.jpg
Όρμος Μαγγανάρι

http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/milopotas.jpg
Μυλοπότας


 http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/ntomino.jpg
Ψάθη

http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/ormos-gialos.jpg

Όρμος Γιαλός




http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/papa.jpg
Πέπα


http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/plakes.jpg
Πλάκες

 http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/plakoto.jpg
Πλακωτό

 http://infomust.gr/wp-content/uploads/2014/09/treis-ekklisies.jpg
Τρεις Κλεισιές

 πηγή: infomust





 http://s.kathimerini.gr/resources/2014-05/ios1-thumb-large.jpg






Ιος: Το νησί των αντιθέσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Φέτος το καλοκαίρι κάνουμε τις πρώτες μας βουτιές στις ωραιότερες παραλίες της Ιου. Στο μικρό και ανήσυχο Κυκλαδονήσι με τις 365 εκκλησίες και τα ισάριθμα... μπαρ.
«Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε ότι, αν υπάρχει Παράδεισος, βρίσκεται σε κάποιο νησί του Αιγαίου». Με αυτό το σλόγκαν πήγαν οι Νιώτες σε μια μεγάλη τουριστική έκθεση στη Μόσχα για να προσελκύσουν το διεθνές κοινό. Είχαν δίκιο; Οχι! Η Ιος δεν είναι ένας «επίγειος παράδεισος», δεν έχει φυλλώδη βλάστηση ούτε ησυχία. Είναι νησί φλογερό και αντιφατικό. Ξεχειλίζει από ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ, έχει κόσμο, δυνατή μουσική, αλλά, αν ψάξει κανείς, θα ανακαλύψει την ηρεμία στο πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στο Παλιόκαστρο, απ’ όπου μπορεί να ατενίσει μια θάλασσα σαν μετάξι. Είναι μέρος φημισμένο για τον πρωτοκυκλαδικό οικισμό του Σκάρκου, που όταν τον κοιτάς από ψηλά μοιάζει με γιγάντιο σαλιγκάρι, για τις 365 εκκλησίες (μία για κάθε ημέρα του χρόνου), αλλά περισσότερο για τα... «365 μπαρ», όπως λένε χαριτολογώντας οι ντόπιοι. Είναι το κυκλαδονήσι ανάμεσα στη Σίκινο, την Ηρακλειά, την Πάρο και τη Σαντορίνη, που καμαρώνει για την Παναγία Γκρεμιώτισσα και διεκδικεί τα σκήπτρα ταφής του Ομήρου (υπάρχει τύμβος στο βόρειο κομμάτι του νησιού). Αλλά για να θέλξει τους τουρίστες, δεν προβάλλει τόσο το παρελθόν, όσο... τα πάρτι.
Στις αρχές Μαΐου, δροσερή και ανθισμένη, με παραλίες απλές, ξανθοκίτρινες, γυμνές, με κόσμο αλλά χωρίς κοσμοπλημμύρα, η Ιος σε ωθεί να την ψηλαφήσεις. Να σταθείς ψηλά, να κοιτάξεις τις αγκαλιές της θάλασσας προσπαθώντας να αποτυπώσεις τη γεωγραφία τους - που είναι «η Ψιλή Aμμος, η Μικρή, η Χαλικουριά ή αλλιώς Δέσιμο, ο Aγιος Νικόλαος», όπως μας λέει η Νικολέττα, Νιώτισσα που γνωρίζει το νησί σαν την παλάμη της. Να διαβάσεις για το ρωμαϊκό υδραγωγείο και το Μουσείο Γαΐτη, να ανεβείς στο υπαίθριο θέατρο του Οδυσσέα Ελύτη (υπέροχο αλλά, ελλείψει πόρων, ελάχιστα αξιοποιήσιμο), να βρέξεις τα πόδια σου στην Κουμπάρα και τελικά να κάνεις ολόκληρη βουτιά στην παραλία του Μυλοπότα. Να πιεις ντάκιρι φράουλα υπό το φως του ήλιου στην πισίνα του «Far Out» και το βράδυ να ξεχυθείς στα στενά της Χώρας μέχρι τα ξημερώματα, χαμένος στην πολύχρωμη βαβούρα από μουσικές, φωτεινές επιγραφές και Αυστραλούς τουρίστες.

Να γνωρίσεις τον Γιώργο (υπεύθυνο του μπαρ «Βάλσαμο») και τη Θεοδώρα (ιδιοκτήτρια του Greek tapas bar «Κατώγι»), δύο από τους πιο αξιόλογους νέους επιχειρηματίες του νησιού. Να ακούσεις φευγαλέες ιστορίες για «Αιγυπτιώτες Νιώτες που διώχθηκαν από τον Νάσερ» και να μάθεις τις γαστρονομικές συνήθειες που είχαν οι παλιές οικογένειες της Ιου, οι οποίες «δειπνούσαν ελαφρά τα απογεύματα με παξιμάδι, τσάι και σκοτύρι». Να παρατηρήσεις το χαμόγελο στα χείλη του Δήμου όταν κοιτάζει την 5χρονη κόρη του Νεφέλη που πετάει τα ρούχα της και τσαλαβουτάει στο νερό, χαρούμενος που τη μεγαλώνει σε ένα μέρος «με ποιότητα ζωής». Να υποσχεθείς ότι θα επιχειρήσεις να συμβάλεις στην αποκατάσταση μιας αδικίας, γράφοντας ότι «πολλές από τις σκηνές της ταινίας “Απέραντο γαλάζιο” δεν γυρίστηκαν στην Αμοργό, αλλά εδώ!». Και βέβαια να μην κινδυνεύσεις να χρεωθείς τις υπερτιμολογήσεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που παρατηρούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Αυτό είναι το μοναδικό παράπονο που έχω από ένα, κατά τα άλλα, ζωντανό, παλλόμενο νησί με φιλόξενους ανθρώπους: ένιωσα ότι κάποιες φορές ελλοχεύει η... φιλαργυρία. Και ο ψευδοκαθωσπρεπισμός. Οπως, για παράδειγμα, ακούγοντας ντόπιους να σκανδαλίζονται «με το γυμνισμό», ακόμη και σε απόμερες παραλίες, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν «σημεία και τέρατα» στη Χώρα από τουρίστες που, όμως, ξοδεύουν τα χρήματά τους στα μπαρ.
Ενας τόπος είναι εκ προοιμίου ανοιχτός στο «κάτι παραπάνω» ή δεν είναι καθόλου, δεν μπορεί όμως να ορίζει τη στάση του με κριτήριο το κέρδος. Εν τέλει, η Ιος προσδιορίζεται ως το νησί του «αέναου πάρτι». Ας αφήσει λίγο χώρο στην ανιδιοτέλεια και την αθωότητα, αφού, ως γνωστόν, τα καλύτερα πάρτι είναι τα εφηβικά.

Μετάβαση

Από το λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με τα Super Jet (5,5 ώρες), Blue Star Δήλος και Blue Star Naxos (6,5 ώρες), Highspeed 4 (4 ώρες και ένα τέταρτο), Highspeed 6 (3,5 ώρες) και τα Agios Georgios (10 ώρες), F/B Βιτσέντζος Κορνάρος (10 ώρες). Πιο αραιά δρομολόγια υπάρχουν και από το λιμάνι της Ραφήνας με το Sea Jet 2 (4,5 ώρες). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα www.openseas.gr, Acteon travel agencies (Τ/22860-91.343, www.acteon.gr), λιμεναρχείο Ιου (Τ/22860-91.264).

Μετακίνηση


Στην Ιο θα βρείτε δημόσια και ιδιωτικά λεωφορεία, τέσσερα ταξί και φυσικά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα/μοτοσικλέτες. Το καλοκαίρι ναυλώνονται πλοιαράκια για τις παραλίες του νησιού, αλλά και για τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.